Bloomberg: Evropi više ne prijeti deflacija

Dodajte komentar

Deflacija u eurozoni možda je prošla prije nego je i počela, piše Bloomberg, prenosi Bankamagazine.

Nakon što su četiri mjeseca padale, maloprodajne cijene u monetarnoj uniji u aprilu su ostale nepromijenjene, pokazuju rezultati Bloombergove ankete među ekonomistima.

Evropska centralna banka (ECB) koja je u martu počela kupovati državne obveznice kako bi odgnala prijetnju deflacije, mogla bi u nadolazećim danima vidjeti još znakova da se ekonomija monetarne unije, koju čini 19 država, oporavlja.

Pad nezaposlenosti prisutan je u cijeloj eurozoni, a ohrabrujući podaci pojavljuju se od Njemačke do Španije, dok je najveća prijetnja stabilnosti mogući izlazak Grčke iz eurozone.

Analitičari ističu kako će ECB vjerovatno pozdraviti najnovije ekonomske pokazatelje, ali da države članice eurozone zapravo nisu ni osjetile deflaciju.

Zbog pada cijena nafte – u drugoj polovini 2014. su gotovo prepolovljene – stopa inflacije u decembru je postala negativna, a početkom godine izjednačila se s istorisjkim minimumom. Nakon toga je pad oslabio i stopa je u aprilu zaustavljena na nuli, pokazuje anketa sprovedena među 40 ekonomista. Eurostat će podatke objaviti u četvrtak.

Čelnike država muči i tvrdoglavo visoka stopa nezaposlenosti, za koju ekonomisti procjenjuju da je u martu pala na 11,2 posto s 11,3 posto u februaru. I podaci o nezaposlensoti će biti objavljeni u četvrtak. Stopa nezaposlenosti na visokim je nivoima u posljednje dvije godine, a prije krize iznosila je 7,2 posto.

Banka.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *