Kako da budete ispunjeni na poslovnom planu, a da to ne platite društvenim životom?

Dodajte komentar

Volite li ono što radite? Da li svakog jutra odlazite nasmijani na posao? Da li sa prijateljima dijelite svoje poslovne uspjehe, ali i probleme? Ako ste odgovorili potvrdno na ova pitanja, vaš posao je zaista vaša strast. I u tome zaista nema ničeg lošeg.

Dobar dio svog života provodimo radeći, napredujući i učeći i kroz taj proces sazrijevamo, kako u privatnom, tako i u poslovnom smislu. Međutim, kada smo maštali o svom idealnom radnom mjestu, možda i nismo slutili koliko zapravo vremena treba posvetiti tome.

Nije nimalo lako nizati poslovne uspjehe, a u isto vrijeme imati bogat društveni život, porodicu na okupu, nahraniti ljubimce i organizovati super tematsku rođendansku žurku za kćerkin 7. rođendan. Nije lako, ali nije nemoguće. Na koji način možete postići sve što ste naumili? Kako da budete ispunjeni na poslovnom planu, a da tu cijenu ne platite dobrim odnosima sa porodicom i stabilnim društvenim životom?

Savršentstvo ne postoji

Kada završavate neki posao i obaveze, često se trudite da to bude besprekorno i „pod konac”. Svaka čast na tome, ali i sami znate kakvo je opterećenje tada na vama i kakav teret nosite na leđima. Teško je čak i ostati pri sebi u takvim situacijama. Okanite se perfekcionizma, jer nikada neće biti sve savršeno. Nastavite da težite kvalitetu, ali se ne opterećujte sitnicama, bez kojih ionako sve može biti u najboljem redu.

Jedno po jedno

Trudite se da uvjek budete fokusirani na ono što radite i nemojte rasipati pažnju na više stvari istovremeno. Tako ništa nećete raditi polovično i zagarantovano ćete postići bolje rezultate, a samim tim se i osjećati neuporedivo bolje ako je sve „spakovano” i na svom mjestu. Uostalom, naporno je imati mnogo stvari na pameti. Ipak smo ljudi, a ne roboti.

(Ne)dostupnost

U ovo vrijeme tehnološkog buma, teško je biti van dometa, pogotovo kad vam je to najviše potrebno. Ako se sa djecom šetate po parku u kraju, nema potrebe da na svakih 5 minuta provjeravate poslovni mejl. Zašto bi poslovni mobilni uopšte bio uključen dok igrate basket? Jedino u slučaju da vi tako želite ili mislite da tako treba da postupite u tom trenutku. Posao je dei vas, koji ne možete isključiti kada vam je zgodno. Ne treba ni da se pretvarate da vaš posao ne postoji, zato što pijete koktel u kafiću. To je stvar vašeg izbora, ali u svakom slučaju svakog dana treba da odvojite makar djelić vremena za relaksaciju, da napunite baterije i sredite misli.

Organizujte svoje vreme

Vrijeme je neobnovljiv resurs i nema razloga da ga trošite na nevažne stvari. Ako niste mnogo upućeni u automoblisku industriju, zašto biste slušali ćaskanje svojih kolega o performansama nekog najnovijeg modela? Možda ste ljubitelj životinja, ali slatki video sa kucama ostavite za uživanje u kućnoj atmosferi. Na poslu završite sve što možete, tako da se kasnije možete posvetiti sređivanju bašte, vožnji bicikla, gledanju filma i svemu onom što vas čini radosnim. Posao će biti obavljen, učinićete nešto lijepo za sebe i savjest će vam biti mirna.

Izvo: BIZLife

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *