Grčka gori, a Cipras nema vode da gasi vatru

Dodajte komentar

Ljevičarska vlada Alexisa Ciprasa u Atini, koja je stupila na vlast u februaru, još nosi epitet nove, a već je izgubila podršku većine Grka.

Nezadovoljni su radom predstavnika stranke Siriza, a čak polovina stanovništva na Egeju želi kompromis sa kreditorima, pišu Novosti.

Anketa objavljena u listu “Proto tema”, po kojoj svaki drugi Grk želi da Tsiprasova vlada pristane na kompromise, a svaki treći podržava prekid pregovora, nije iznenadila međunarodnu javnost.

Mnogi zapadni mediji su naslućivali takav ishod. Bankrot i izlazak iz eurozone već dugo nisu nešto što se kategoriše kao nemoguće. Situacija je više nego dramatična, rekao je diplomata iz EU i upozorio da Grčka ne može da vraća kredite i da nije jasno da li će moći da isplati penzije i plate.

Vlada Grčke ostala je bez novca, državni bankrot prijeti u naredne dvije sedmice, navodi se u tekstu njemačkog tabloida Bild. U Grčkoj gori, a nema ni kapi vode da se ugasi požar.

Atini ponestaje para, a istovremeno, rok da pred kreditore izađe sa reformama (30. april) opasno se približio. Bez toga, Grčka neće dobiti posljednju tranšu kredita od 7,2 milijarde eura.

Nezadovoljstvu stanovništva pridružile su se i grčke lokalne vlasti zbog odluke centralne vlade u Atini da novčane rezerve državnih ustanova poput nacionalne opere, nacionalne galerije umjetnosti, pa čak bolnica i vrtića, iskoristi za pokrivanje dospjelih dugovanja.

Pozivajući se na “izuzetno hitne i nepredviđene potrebe” za novčanim sredstvima, vlada je izdala dekret kojim se zahtijeva transfer novčanih rezervi u centralnu banku. Procjene su da bi ovakav potez državnoj kasi mogao da donese oko 2,5 milijardi eura.

Na vanrednom sastanku u Atini, revoltirani gradonačelnici grčkih gradova nedavno su pozvali i na izvođenje ljevičarske vlade pred sud. Prisilno oduzimanje novca državnim ustanovama potez je nezabilježen u istoriji ove zemlje.

On je i posljednji pokazatelj da zvanična Atina ubrzano ostaje bez para u trenutku pregovora o ekonomskim reformama sa međunarodnim kreditorima, ocjenjuju analitičari.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *