Česi pobjeđuju Kineze za TE

Dodajte komentar

Komisija za vrednovanje ponuda za gradnju drugog bloka termoelektrane (TE) u Pljevljima predložiće Odboru direktora Elektroprivrede da pobjednik na tenderu bude češka Škoda, saznaju “Vijesti”.

Ukoliko Odbor to prihvati, drugorangirani ponuđač će biti kineski Crn EC. Odbor direktora EPCG odluku će najvjerojatnije donijeti u četvrtak, kada je planirana sjednica.

U sedmočlanom bordu većinu čine oni koje Vlada bira da zastupaju državni kapital, a tri predstavnika su iz partnerske italijanske kompanije A2A.

Češka ponuda je 12,5 miliona eura skuplja od kineske i iznosi 338,5 miliona eura. U konačnom, svaki megavat TE koštao bi oko 1,3 miliona eura kod obje kompanije.

“Analiza komisije je pokazala da je rješenje Škode bolje u tehničkom smislu, a kada se uzme u obzir energetska efikasnost i kvalitet opreme, i finansijski je isplativija češka ponuda”, prenijelo je “Vijestima” više izvora stav komisije.

Česi bi gradili termoblok snage 254 megavata (MW) sa energetskom efikasnošću od 39,5 odsto, a Kinezi od 250

MW sa efikasnošću od 39 odsto. Škoda Praha, koja je u vlasništvu energetske kompanije ČEZ, je inženjersko dobavijačko preduzeće.

Od pregovora Vlade i A2A, koje treba da završe do jula, zavisiće po kojem modelu će se finanisirati TE. Vlada traži da je plati EPCG svojim novcem i kreditom. A2A predlaže partnera za taj posao, gdje bi EPCG učestvovala do 49 odsto, ali da nije glavni finansijer.

Građani bi preko računa za struju otplaćivali tu investiciju.

Iz EPCG je saopšteno da obje kompanije nude “povoljni kredit od 85 odsto ukupno potrebnih”, uz tehničko-ekološku sanaciju postojećeg bloka za 20 miliona eura.

Ponuđači tvrde da bi poštovali ekološke standarde, a u to sumnjaju u većini NVO.

Proces izbora graditelja termoelektrane traje od oktobra 2013. godine, kada se za taj posao pijavilo devet ponuđača.

(Vijesti)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *