4.928 građana u banci drži preko 50.000 eura

Ušteđevinu, odnosno depozit veći od 50.000 eura u bankama ima 4.928 građana i 1256 kompanija, pokazuju podaci Fonda za zaštitu depozita koji garantuje uloge do 50.000 eura u slučaju da banka ode u stečaj ili likvidaciju.

“Garantovani depozit ima 824.896 deponenata”, kazao je za Pobjedu direktor Fonda Predrag Marković.

On ističe da su garantovani depoziti upola manji od ukupnih.

“Na nivou bankarskog sistema ukupni depoziti na kraju marta ove godine iznose 2,31 milijarde eura, a ukupni garantovani 1,06 milijardi eura”, ističe Marković.

Na pitanje koliko će biti isplaćeno građaninu, koji recimo ima po 50.000 eura depozita u dvije banke, u slučaju da obje dođu u probleme, Marković kaže sve.

“S obzirom da je sistemom zaštite depozita osiguran depozit do 50.000 eura po deponentu po banci, deponent bi prilikom isplate garantovanog depozita dobio oba svoja depozita, što znači 100.000 eura”, objašnjava Marković.

Jedan od uslova za ulazak Crne Gore u EU je da se garantuje 100.000 eura depozita.

“U skladu sa ispunjavanjem uslova za priključenje EU, koje se ne planira prije 2016. godine, povećaće se nivo garantovanih depozita i smanjiti rok isplate”, kaže Marković.

Prilikom izmjena Zakona o zaštiti depozita, najavljuje on, definisaće se da li će biti tranzicionog perioda ili će navedeni nivo važiti od dana pristupanja Crne Gore EU.

(Pobjeda)

Check Also

Ekspedicija crnogorskih planinara krenula u pohod na najviši vrh Balkana

Četvoročlana ekspedicija iskusnih crnogorskih planinara, uz podršku kompanije MTEl, krenula je danas za Bugarsku gdje …

Leave a Reply

Your email address will not be published.