Zakon o autoputu: Kinezi oslobođeni PDV-a

Dodajte komentar

Zakonom o autoputu Bar-Boljare kineski izvođač i njegovi podizvođači oslobođeni su plaćanja poreza na dodatu vrijednost, carine, poreza i doprinosa na inostrane radnike i poreza na dobit, saopštila je danas Poreska uprava.

Cilj je, kako je saopšteno iz Poreske uprave, ispunjavanje obaveza iz Ugovora o izgradnji autoputa i uspješne realizacije ovog projekta.

U PU su rekli da je procedura korišćenja prava na poresko oslobođenje bliže definisana Pravilnikom.

Pravilnikom o postupku oslobađanja od plaćanja poreskih i carinskih obaveza za izvođenje radova na izgradnji autoputa Bar – Boljare propisano je da izvođač pri nabavci proizvoda i usluga za potrebe realizacije navedenog projekta plaća porez na dodatu vrijednost po stopi od nula odsto, koristići kontrolne markice, izdate od strane Ministarstva finansija.

“U cilju pravilne primjene navedenih zakonskih propisa, prilikom isporuka proizvoda i usluga direktni dobavljači izvođača radova, kineske kompanije CRBC, dužni su istom izdavati račune sa iskazanim porezom na dodatnu vrijednost po stopi od nula odsto, dok kontrolne markice predstavljaju dokaz da su nabavke izvršene za potrebe izgradnje autoputa”, saopšteno je iz PU.

Pri prometu dobavljač jedan primjerak markice treba da popuni i zalijepi na poleđinu računa koji izdaje izvođaču radova, dok se drugi primjerak popunjava i lijepi na poleđinu računa koji zadržava za sebe.

“Važno je naglasiti da su poddobavljači na isporuke proizvoda i usluga izvršene prema direktnim dobavljačima izvođača radova dužni obračunavati i plaćati PDV po stopama i na način propisan Zakonom o porezu na dodatu vrijednost”, navodi se u saopštenju.

U toku realizacije projekta izgradnje autoputa, Poreska uprava će, u sklopu redovnih aktivnosti, kontrolisati poštovanje navedenih propisa, odnosno provjeravati osnovanost za korišćenje propisanih poreskih oslobođenja i upotrebu kontrolnih markica od strane izvođača radova i poreskih obveznika Crne Gore.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *