Zagrebačka berza pregovara o kupovini Ljubljanske berze

Dodajte komentar

Zagrebačka berza (ZSE) već je neko vrijeme u pregovorima za kupovinu Ljubljanske burze (LJSE), a razgovara se o klasičnom preuzimanju, saznaje Poslovni dnevnik. Prošle nedelje je slovenački Finance pisao kako je ZSE za LJSE zainteresovan zbog tehnologije, odnosno zbog korištenja trgovinske platforme Xetra.

Ljubljanska berza je u vlasništvu Bečke berze koja ju je 2008. kupila za 47 miliona eura, a sada navodno želi da je proda zbog odluke slovenačke  vlade da se kompanije s najvećom tržišnom kapitalizacijom izlistaju na strane berze.

Iz Zagrebačke berze su odbili da komentarišu navode, ali su jednom rečenicom dali naslutiti da se nešto ipak možda kuva. “Konsolidacioni trendovi vrlo aktuelni u savremenom berzanskom poslovanju, a Zagrebačka berza intenzivno ih prati”, poručili su iz ZSE-a.

Iz Bečke berze poručuju da su zadovoljni ponudama

Ljubljanska berza je takođe odbila komentirati moguću prodaju dok portparolka Bečke berze Julia Resch ističe da su zadovoljni što je nekoliko strana pokazalo interes za LJSE. “Trenutno istražujemo sve opcije i provjeravamo ekonomski racionalne ponude. Odlučićemo na temelju ekonomskih parametara i nemamo pritisak za prodaju. Vrednovaćemo opcije do sredine godine”, izjavila je Resch za Poslovni dnevnik.

Potencijalnoj akviziciji Ljubljanske berze od strane Zagrebačke mogla bi pomoći i činjenica da činjenica da dvije berze posljednjih godina blisko sarađuju, pa će tako 26. maja u Zagrebu biti održan Investicioni dan s predstavnicima po sedam hrvatskih i slovenačkih kompanija. Tržišna kapitalizacija dionica izlistanih na Ljubljanskoj berzi krajem mart iznosila je 24,2 milijarde eura dok dionice na Zagrebačkoj berzi vrijede oko 27,4 milijarde eura.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *