I Hrvatska elektroprivreda (HEP) želi EPCG

Dodajte komentar
Hrvatska elektroprivreda (HEP) najavila je investicioni iskorak u regiju, a prvi korak mogao bi biti preuzimanje Elektroprivrede Crne Gore. No, slične namjere prema crnogorskoj elektroprivredi iskazuje i Elektroprivreda Srbije, piše Večernji list.

Aranžman navodno uključuje i dogovor o ulaganju u termoelektranu Pljevlja II, na kojem su radili i hrvatski konsultanti.

Nismo još ušli u ozbiljne pregovore, ali interes mogu potvrditi. Prije sama akvizicije mora se još puno toga dogoditi na domaćem tržištu“, rekao je za Večernji list izvor iz hrvatske Vlade.

Riječ je prije svega o inicijalnoj javnoj ponudi dionica kojom bi se prikupio kapital za investicije.

S druge strane, srpski premijer Aleksandar Vučić najavio je planove Elektroprivrede Srbije.

Ne želimo provatizovati EPS, nego proširiti svoj uticaj. Razgovaramo s Republikom Srpskom i Crnom Gorom“, rekao je Vučić te dodao da je u toku analiza koja će pokazati profitabilnost tog poteza, ali da nije sporno da bi preuzimanje dvaju tržišta značilo puno za jačanje srpske ekonomije.

Elektroprivreda Crne Gore vlasnički je podijeljena između države, koja drži 51,02 posto dionica, i strateškog partnera, italijanske kompanije A2A koja drži 41,74 posto udjela i navodno želi izaći iz partnerstva. Italijani su teško pristali naulaganje u TE Pljevlja II, a za Crnu Goru to je važan strateški projekt.

U slobodnoj prodaji je 1,23 posto dionica, a na crnogorskoj berzi cijena dionice je u petak iznosila 3,5 eura, što znači da dionički paket u vlasništvu kompanije A2A vrijedi nešto više od 190 miliona eura.

HEP razmatra i mogućnost ulaganja u hidroelektrane u BiH te nekoliko firmi s područja Srbije, Slovenije i BiH preko kojih bi ušao na tržište distribucije.

(SEEBiz)
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *