Šta su ruski hakeri ukrali iz Obaminog računara?

Dodajte komentar

Ruski hakeri, koji su prošle godine ušli u računarski sistem Bijele kuće, imali su pristup i nekvalifikovanim mailovima predsjednika Baracka Obame, javlja The New York Times.

Prema službenom su izvještaju hakeri mogli čitati osjetljive informacije, jer su pristupili sistemu u kojem su se nalazile.

Time je potvrđeno kako je napad bio ozbiljniji nego što je javnosti predstavljeno. Hakerski napad bio je razlog djelimičnog rušenja sistema mailova u Bijeloj kući. Hakeri su ušli duboko u nekvalifikovani sistem State Departmenta, ali ipak nisu dospjeli do poruka koje Obama dobiva na svoj BlackBerry, koji on ili neki od njegovih pomoćnika stalno imaju uza se.

 Vrlo osjetljive informacije

Nwkvalifikovani sistem ne sadrži državne tajne ni visoko povjerljive informacije. No, mailovi do kojih su hakeri uspjeli doći sadrže dnevne rasporede, komunikaciju s diplomatima i veleposlanicima, razgovore o osoblju, legislativi te, pretpostavlja se, neizbježnim raspravama o političkim potezima. Nije poznat službeni broj Obaminih mailova koje su hakeri prikupili, kao ni stepen osjetljivosti njihovog sadržaja. Odbačene su i sumnje da je napadnut i Obamin glavni službeni mail.

Izgleda i da sam Obamin račun nije napadnut, a pomoćnici kažu kako se većina povjerljivog sadržaja ionako prenosi usmeno ili na papiru te da su obično ograničena samo na Ovalni kabinet i Situation Room.

Nisu prikupili povjerljive informacije

Međutim, ostvarili su pristup mailovima ljudi unutar Bijele kuće, kao i nekih spoljnjih saradnika, s kojima je Obama redovno komunicirao. Iz Bijele su kuće potvrdili kako nijedan službeni mail nije kompromitovan te da hakeri nisu prikupili povjerljive informacije.

Činjenica, pak, da je Obamina korespondencija bila na udaru hakera, za koje se opet spekuliše da ih je angažovala ruska vlada, bila je jedna od najčuvanijih u istrazi. Mjesecima se znalo za jačinu i ozbiljnost napada, a tako se brižno uspjela očuvati od javnosti.

Napad bio ozbiljniji nego su priznali

Mnogi smatraju da je napad bio tako ozbiljan, da su se službenici Bijele kuće sastajali svaki dan nekoliko nedelja nakon što je napad otkriven. Podstaknute su i brojne rasprave o tome je li predsjednikov sistem sigurnosti toliko jak i je li uopšte moguće zaštititi njegovu elektronsku poštu, posebno ako se ona događa izvan službenog sistema zaštite, koji je inače na snazi.

I iako se službeno ne zna nacionalnost hakera koji su napad počinili, u neslužbenim se razgovorima može čuti da svi dokazi upućuju na Ruse.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *