Pet načina kojima se možete motivisati za štednju

Dodajte komentar

Većina nas bi htjela imati neku ušteđevinu. Radilo se o fondu za slučaj nužde, odmoru iz snova, za slučaj otkaza ili jednostavno radi kreiranja psihološke sigurnosti.

Međutim, kako štedjeti kada svaki potrošeni euro  rezultira većim zadovoljstvom nego ušteđeni?
Štedite pomalo i često
Nemojte misliti kako ne vrijedi štedjeti osim ako imate najmanje 500 eura  za staviti na stranu. To bi značilo kao da kažete sebi kako ne vrijedi vježbati, osim ako nemate cijeli dan na raspolaganju.

Razmislite o štednji euro – dva svaki dan. Nečega se odrecite i tu svotu ostavite po strani. Bilo da se radi o cigaretama, novinama (koje ćete pročitati u kafiću) i sl. To je mala svota koju jedva da ćete i primijetiti, ali kroz nekoliko godina ćete uštedjeti nekoliko hiljada eura.

Čitajte finansijske novine
Možda niste pretjerano zainteresovani za tu tematiku, ali čitanjem finansijskih novina, časopisa i ostale literature sebe ćete informisati i obrazovati u tom smjeru.

Vodite dnevnik štednje
Ne samo da bi trebalo da vodite dnevnik štednje nego bilježite sve svoje prihode i rashode. Zapišite sve što zaradite i sve što potrošite. Na taj način ćete najbolje uočiti gdje rasipate novce.

Štedite za specifičan cilj
Vrlo jasan cilj može vam olakšati štednju. Ako znate da vam treba 400 eura za novi kompjuter ili ako želite imati novac fondu za slučaj nužde lakše ćete procijeniti koliko morate štedjeti. Ako se koncentrišete na krajnji cilj to će vas motivisati.

Automatizujte svoju ušteđevinu
Jedan od načina da se prisilite na štednju je da potpišete trajni nalog prema kojem će se svaki mjesec s vašeg tekućeg računa određena svota prebacivati na štedni.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *