Lloyd's of London cilja na islamsko tržište osiguranja

Dodajte komentar

Lloyd's of London bacio je oko tržište islamskog osiguranja, poznatog kao „takaful“, kako bi ojačao svoj položaj na tržištima u razvoju te je trenutno u razgovorima s regulatorom u Maleziji s ciljem formiranja prodajnih kancelarija u toj zemlji, piše portal Osiguranje.hr.

Tržišna strategija ovog londonskog društva je širenje na brzo rastućim tržištima gdje je penetracija osiguranja još uvijek niska, piše Reuters, napominjući da je Lloyd's već otvorio kancelariju u Dubaiu i jedan je od osnivača Islamskog osiguravajućeg udruženja Londona (Islamic Insurance Association of London), koje je s radom započelo ovog mjeseca.

Takaful osiguranje zasnovano je na konceptu uzajamnosti i slijedi religijske smjernice koje se mogu pokazati izazovnima u finansijskom sektoru budući da zabranjuju kamatu i čistu novčanu špekulaciju.

Lloyd's će takođe ciljati i na Saudijsku Arabiju i Ujedinjene Arapske Emirate, te je u razgovorima sa središnjom bankom Malezije o tomu kako pristupiti tom tržištu, naglasio je Vincent Vandendael, direktor globalnih tržišta Lloyd's-a.

Ta tri tržišta predstavljaju najveći potencijal islamskog osiguranja, sektora za koji Ernst & Young procjenjuje da će do 2017. vrijediti 20 milijardi dolara.

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *