Krgović: Javni dug će biti 100 odsto BDP-a

Dodajte komentar

Crnogorska ekonomija je nefunkcionalna, nekonkurentna i neodrživa na srednji i duži rok, a pati od krupnih neravnoteža, dok su ekonomske reforme polovično sprovedene, ocijenio je Ljubiša Krgović, koordinator Građanskog pokreta URA za finansijski sistem.

-Posebnu opasnost predstavlja javni dug i njegov dalji rast. Od obnove državnosti, javni dug je porastao duplo više nego društveni proizvod, 1,4 milijarde naprema 700 miliona eura. Rast BDP-a je manji od novca koji je dat ruskom partneru u KAP-u i od domaćeg poreskog duga kazao je Krgović na jučerašnjoj konferenciji za novinare.

On je podsjetio da u ovoj i narednoj godini treba da otplatimo skoro milijardu eura, a zbog niskog kapaciteta otplate javnog duga, i mastrihtski nivo od 60 odsto BDP-a veoma je opasan za Crnu Goru.

-Kada uključimo javni dug opština, javnih preduzeća i nova zaduženja za autoput, mi se približavamo nivou javnog duga od 100 odsto BDP-a – istakao je Krgović.

Bivši guverner je ocijenio da su razlozi zbog kojih je ekonomija u ovakvom stanju politički.

-Već 25 godina nemamo strategiju ekonomskog razvoja, već strategiju čiji je horizont dubina džepa onih koji donose odluke. Imamo 25 godina na vlasti političke strukture lijeve socijaldemokratske orijentacije, sa rezultatom na kome bi im pozavidjela najcrnja desnica latinoameričkog tipa rekao je Krgović.

Zbog toga je, kako je dodao, formirana URA, da bismo nakon četvrt vijeka, kao poslednja zemlja na Balkanu, obezbijedili demokratsku smjenjivost vlasti.

Bsz goga nema izgradnje zdrave, funkcionalne i dugoročno održive ekonomije, osposobljene da se integriše u jedinstveni ekonomski prostor EU. Kada URA dođe na vlast, to jest kad bude dio vlasti, depolitizovaće, profesionalizovati i racionalizovati državne institucije naglasio je Krgović.

Kako je dodao, državna statistika biće oslobođena od političkih manipulacija, preko nezavisne revizije će tačno sagledati javni dug sa opštinama i javnim preduzećima, progresivno će oporezovati imovinu i oslobodiće kompanije poreza i doprinosa za sve novozaposlene u periodu od tri do pet godina.

-Uticaćemo na znatno smanjenje kamatnih sgopa kao barijere razvoja. Osnovaćemo posebni fond od oduzete imovine stečene organizovanim kriminalom i korupcijom, koji ćemo koristiti za rješavanje teških socijalnih problema i problema tranzicionih gubitnika sa zapuštenog sjevera – kazao je Krgović.

(Dan)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *