Evropske zemlje same odlučuju da li će dozvoliti uvoz GMO hrane

Dodajte komentar

Sjedinjene Američke Države kritikovale su plan Evropske unije da omogući zemljama članicama da same ograniče uvoz GMO usjeva, čak i ako EU odobri njihovo korištenje.

Američki zvaničnici su izrazili nadu da će EU u vezi sa ovim pitanjem donijeti odluku kojom će se poštovati decenijama stara američka pravila o trgovini.

Iz EU-a navode kako je njihov predlog u potpunosti u skladu sa njihovim međunarodnim obavezama i da ne ugrožava njihov odnos sa SAD-om.

Michael Froman, predstavnik SAD-a u pregovorima je istakao da je SAD razočarana predlogom EU da 28 država članica same odlučuju da li će dozvoliti uvoz GMO hrane, stočne hrane, i drugih proizvoda.

Prema postojećim pravilima, ako se ustanovi da je GMO sigurna za ljudsku ishranu, Evropska komisija mora se složiti da je uvoz i uzgoj GMO hrane dozvoljen i da nema EU ograničenja.

U Evropi se uzgaja samo jedna GMO kultura, i to Monsantov kukuruz MON810 u pet država članica – najviše u Španiji i Portugalu. EU svake godine uveze preko 36 miliona tona genetski modifikovanog sojinog brašna i soje za ishranu stoke. Unija proizvede samo 1,4 miliona tona soje na godinu, koja nije GMO jer GMO soja nije odobrena za uzgoj u EU.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *