Hrvati kontrolišu cijeli prehrambeni sektor regiona

Dodajte komentar

Nakon što je objavljeno da Podravka preuzima slovenačko Žito, lidera slovenačke prehrambene industrije, u slovenačkim medijima javljaju se žalopojke, piše Večernji list.

Potpredsjednik sindikata poljoprivrednika Slovenije i predsjednik Komisije za prodaju slovenačke pšenice Franc Küčan za Delo kaže da je ta prodaja Hrvatima katastrofa.

Tako su još jednom sa strahom dočekani hrvatski investitori koji preuzimaju slovenačke kompanije, sa strahom koji do sada nije bio opravdan jer su hrvatski ulagači pozitivno uticali na 2-postotni rast slovenačkog BDP-a, kao što je to nedavno priznao i slovenački veleposlanik u Zagrebu Vojko Volk.

Redaju se hrvatske akvizicije i u Srbiji, a tu prednjači Agrokor Ivice Todorića. Ako gledate srpsku televiziju, na primjer, među sponzorima serija cijeli je niz Agrokorovih perjanica u susjednoj državi, od Frikoma do Idee, a nakon kupnje slovenačkog Mercatora lani za 544 miliona eura, u Todorićev portfolio ušao je i Mercator-S u Srbiji. Tamo je Agrokor vlasnik uljare Dijamant, a sad se najavljuje i ulazak u drugu uljaru, Victoriaoil, koja suncokretovim uljem Iskon pokriva trećinu tržišta u Srbiji i izvozi u 11 zemalja.

Kako bilo, Todorić i Tedeschi, uz Podravku, postaju veliki regionalni igrači prehrambene industrije, koji drže najpoznatije brendove u regiji i velike trgovačke lance i koji uz dobre međusobne odnose mogu zaigrati igru koju su nekad planirali zajedno Todorić, Mišković i Zoran Janković, kad je gradonačelnik Ljubljane bio na čelu Mercatora.

Foto: Jutarnji list

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *