Boris Njemcov imao tajne račune

Dodajte komentar

Istraga o ubistvu lidera ruske opozicije otkrila je da je Boris Njemcov imao tajne račune u bankama u SAD, Njemačkoj i na Kipru, ali se oni još provjeravaju – navode svjetsi mediji.

Mediji navode da se, prema istražnim izvorima, na računima ukupno nalazi desetak miliona dolara.

Istraga utvrđuje krug poslovnih aktivnosti Njemcova, a stručnjaci su locirali njegove partnere u Washingtonu i Dizeldorfu.

Od februara 2005. do oktobra 2006. Njemcov je radio kao vanjski savjetnik bivšeg predsjednika Ukrajine Viktora Juščenka.

Istraga je utvrdila da je Juščenko Njemcovu povjerio upravljanje finansijama koje je kao ukrajinski predsjednik dobijao iz SAD.

Financijske transakcije Njemcov nije vršio na svoje ime, nego na ime svoje pomoćnice, koja je bila Ukrajinka. Istražitelji smatraju da je dio ovog novca mogao ostati na računima Njemcova.

Dok je radio za Juščenka, Njemcov je kao posrednik ucestvovao i u poslovima trgovine oružjem, navode ruski mediji.

Njije tajna da je nakon raspada SSSR-a u Ukrajini ostao ogroman vojni arsenal, čiju vrijednost mediji procjenjuju na 90 do 100 milijardi dolara.

To su artiljerijski sistemi, oklopna vozila, tenkovi, borbeni i transportni avioni, uključujući strateške bombardere “Tu-160” i “Tu-95MS”, kao i interkontinentalne balističke rakete.

Za prodaju oružja i tehnike drugim zemljama /Gruziji, Turkmenistanu, Čadu, Keniji, Tajlandu, Pakistanu/ u Ukrajini je formirana službena struktura “Ukrspekeksport”.

Njemcov je, prema tvrdnjama istrage,bio posrednik u tajnim trgovinskim operacijama i dobijao određeni postotak od dijela isporuka.

Financijske poslove Njemcova sada detaljno proučava ruska Savezna služba bezbjednsti.

Boris Njemcov, lider opozicionog ruskog Pokreta solidarnosti i kritičar predsjednika Rusije Vladimira Putina, ubijen je u februaru u centru Moskve.

Izvor: http://news.rin.ru/

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *