Uber ne može u Srbiju

Kompanija Uber, koja putem android aplikacije nudi alternativu klasičnom taksiju, neće dobiti dozvolu da dođe u Beograd.

Pored “divljaka”, taksistima u glavnom gradu konkurencija bi mogla da bude i američka firma Uber koja putem mobilne aplikacije spaja putnike s najbližim slobodnim vozačima, bez obzira na to da li su u pitanju profesionalni taksisti ili ne.

Najavu da će sljedećeg mjeseca u Beograd, kao i u ostatak regiona, stići kompanija koja putem android aplikacije nudi alternativu klasičnom taksiju, uzburkala je domaća udruženja.

Beogradski taksisti su se tim povodom u srijedu našli za stolom sa nadležnima iz Ministarstva za saobraćaj kako bi stali na put prevozu koji smatraju nelegalnim i nebezbjednim.

– Stav svih udruženja i taksista je da ćemo se boriti svim silama da spriječimo dolazak Ubera – kaže Aleksandar Bijelić iz Saveza taksi udruženja Srbije.

– Tvrdim da to nije dobro ne samo za nas taksiste zbog nelojalne konkurencije, već prije svega za građane i njihovu bezbjednost. Konstantno se borimo protiv nelegalnih taksista, a ova aplikacija pomaže upravo takvima da dođu do mušterije – kazao je Bijelić.

I stav Ministarstva je da neće dozvoliti bilo kome sa takvom aplikacijom da radi, jer je to u suprotnosti sa zakonskom regulativom.

Inače, uz pomoć Ubera svaki korisnik android telefona može praktično da bude i klijent i taksista. To nije profesionalni vozač sa licencom, a ne vozi ni profesionalno vozilo koje mora na tehnički pregled svakih šest mjeseci.

Check Also

Rezerviši Samsung telefone najnovije S23 serije u kompaniji One

Odmah nakon premijernog predstavljanja najnovijih modela Samsung Galaxy S23 serije telefona, One korisnici već od …

Leave a Reply

Your email address will not be published.