Ovako su se kretale cijene goriva i namirnica u posljednjih godinu dana

Dodajte komentar

Posljednjih dana najaktuelnija tema u javnosti je naknada od sedam centi za gorivo od kojih će pet ići za autoput, a dva centa za crnogorski reprezentativni sport. Dok s jedne strane Vlada tvrdi da je to nužan i ne veliki namet za građane koji neće uzrokovati porast cijena ostalih namirnica, s druge opozicija, ali i privrednici, tvrde suprotno.

Radio Antena M došao je do podatka da je prošle godine cijena goriva u Crnoj Gori bila veća nego sada sa naknadom. U maju 2014. crnogorski potrošači za litar eurosupera 95 davali su euro i 37 centi, eurosupera 98 euro i 40 , a dizel su plaćali euro i 27 centi.

Od tada pa do uvođenja naknade za autoput i sport, cijena goriva konstantno je padala. Već u oktobru 2014. Crna Gora je svrstana u zemlje sa najjeftinijim gorivom u regionu, a u januaru ove godine prvi put u posljednjih sedam godina u Crnoj Gori da cijena eurodizela bila je ispod eura. Zanimljiv je i podatak da i u maju prošle godine kada su cijene goriva bile najveće, privrednici nijesu razmišljali o povećanju cijena roba i usluga, a ni u januaru kad su bile najniže.

Predsjednik Odbora za ekonomiju Aleksandra Damjanovića kazao je za Antenu M da je nepravedno što cijene nafte ne prate tržišne.

“U ekonomskoj teoriji je poznata činjenica da cijene nijesu elastične kada treba da idu naniže. Sa povećanjem cijena goriva i svih ostalih inputa u bilo kojem proizvodu, cijena tog proizvoda uvijek ide gore i prati povećanje cijene inputa dok nažalost nemamo isti odnos kada padaju cijene inputa u ovom slučaju goriva. To je nešto što je jednostavno teoretski potkovano i apsolutno nepravedno. Nikada niko nije ni pokušao da napravi analizu zašto cijene nekih artikala na koje utiče gorivo poput cijena prevoza i slično, nijesu pratile taj rast odnosno pad”, istakao je on.

Iako je prošle godine gorivo bilo skuplje nego sada sa naknadom, cijene prevoza, hljeba i ostalih namirnica nijesu rasle. Ni sedmicu od primjene odredbe kojom se daje sedam centi, već je bilo najava o poskupljenjima. Damjanović smatra da je to revolt privrede.

“Apsolutno je posrijedi revolt. Kao što Vlada sada pokušava da zaokruži neuspjelu finansijsku konstrukciju vezanu za autoput i finansijske promašaje novim nametima, privreda odgovara na taj namet koji je veliko opterećenje, na način što neće smanjiti cijene svojih proizvoda”, naglasio je on.

Damjanović napominje da ostaje pri stavu da je naplata naknade nepravedna.

“Ostajem pri onom stavu koji sam iznio ranije, da je to nelegalno i nelegitimno. Prije svega što en postoji pouzdan pravni osnov, a drugo jer je to način na koji se stvara pritisak na građane i privredu da finansiraju ono što Vlada nije finansijski zaokružila a to je za nju politički profitabilan, ekonomski upitan a finansijski neodrživ projekat-autoput”, rekao je on.

Osim što je za njega sama ideja loša, Damjanović kaže da je loše i to što vlada nije oročila naplatu naknade za gradnju autoputa,odnosno odredila do koje cijene goriva se može naplaćivati sedam dodatnih centi.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *