Islamsko bankarstvo najbrže rastući model finansiranja

Dodajte komentar

Na Univerzitetu Mediteran danas je odrzano predavanje Amera Bukvića, člana UO Univerziteta Mediteran i direktora Bosna Bank International u Podgorici, na temu: „Novi izazovi za razvoj Islamske ekonomije i finansija – Razvoj islamskog finansiranja u Bosni i Hercegovini kroz BBI bankarski model, educiranje javnosti i poslovni klub“.

Glavna tema predavanja bili su novi izazovi za razvoj Islamske ekonomije i finansija. Predavanje se odnosilo na razvoj Islamskog bankarstva na području jugoistočne Evrope kroz projekat Bosna Bank International .

Uprkos tome što postoji svega nekoliko decenija, islamsko bankarstvo danas je najbrže rastući model finansiranja, sa izuzetno razvijenim centrima u arapskom svijetu, Aziji, ali i u Evropi. Mnoge vlade prepoznale su korist islamskog bankarstva, koje se zasniva na jednoj vrsti partnerskog donosa, odnosno davanja odredjenih sredstava bez kamate, za sopstvene ekonomije, ali u našem regionu ovaj model bankarstva tek je u začetku, kazao je direktor Bosnia Bank Internationala Amer Bukvić na predavanju koje je održao na Univerzitetu Mediteran.

Glavna karakteristika takozvanog bankarstva je da banka i klijent ulaze u partnerski odnos, odnosno zajednički kupuju ili investiraju u posao.

“Mi radimo ovako – ako kupujemo kuću, to radimo u partnerstvu. Ja stavljam 90% para, kao banka, a klijent 10% i mi smo zajedno vlasnici te kuće. Ovih 90% što je moje vlasništvo, ja mogu da iznajmljujem i naplaćujem rentu. Znači, ja rentam 90%, a klijent meni postepeno vraća pozajmicu, ali bez kamate, dakle vraća glavnicu. Tako klijentovo postaje 20, pa 30, 40% kuće, a ja rentam samo onaj dio koji je moj”, obja​š​njava Bukvi​ć​.

Osim ovoga, islamsko bankarstvo zasniva se na vjerskim principima, odnosno izbjegavanju svega onoga što, prema islamskom vjerovanju, šteti čovjeku.

“Alkohol nam je zabranjen. Zabranjena nam je svinjetina. Dakle, mi ne bismo mogli da finansiramo proizvodnju svinjskih pašteta, niti na primjer da ulažemo u fabriku piva ili drugih alkoholnih pića”, dodaje Bukvich.

Bukvić kaže da BBI podržava domaće banke, ali naglašava da se ne može igrati samo na jednu kartu.

“Ne možemo mi kao Bosna, niti vi kao Crna Gora napraviti nešto sami. Premali smo. Zato se moramo objediniti da bi postali interesantni. Jer ako nemamo ekonomiju od 20 miliona, nikome nismo interesantni. Zato islamsko bankarstvo otvara novi most, sa sigurnim, jakim i likvidnim tržištima”, ka​ž​​​e Bukvi​ć​.

Bukvić vjeruje da u Crnoj Gori postoji potencijal za razvoj islamskog bankartsva, ali da bi se ono razvilo prethodno je neophodno uskladiti zakonsku regulativu. Upravo zbog manjkavosti regulative, Bosni je, kako kaže, trebalo čak deset godina da u bi u njoj zaživjela ova vrsta bankarstva.

Vlasnik Atlas grupe Duško Knežević naglasio je koliko je ovaj model bankarstva značajan za naš region.

“Islamsko bankarstvo je jako zna​č​ajno, posebno zbog toga što se u našem regionu sada dešavaju brojna ulaganja. U Crnoj Gori imamo ulaganja iz Katara, Omana, kao i iz Abu Dabija. Brojna su ulaganja i u Srbiji, a da ne govorim o Bosni, gdje su takođe velika ulaganja”, kazao je on​.​

Predavanju su prisustvovali studenti, predstavnici bankarskog sektora I ekonomski str​učnjaci iz regiona.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *