Dobit Faceebok-a u prvom tromjesečju 509, a Yahoo-a svega 21 milion dolara

Dodajte komentar

Facebook je u prvom tromjesečju ostvario neto dobit od 509 miliona dolara, 20 posto manje nego u istom lanjskom razdoblju, dok su prihodi te društvene mreže porasli za 42 posto, najsporije u posljednje dvije godine, piše Seebiz.

Ukupni prihodi dosegnuli su u prvom kvartalu 3,5 milijardi dolara, dok su godinu dana prije iznosili 2,5 milijardi. Premda se radi o snažnom 42-postotnom skoku, rast prihoda ipak je najsporiji u posljednje dvije godine.

Prihodi od oglašavanja, koji čini najveći dio prihoda Facebooka, porasli za 46 posto, na 3,3 milijarde dolara. Najviše su porasli prihodi od oglašavanja na mobilnim uređajima, pa sada čine oko 73 posto ukupnih prihoda od oglašavanja, dok su prije godinu dana činili 59 posto.

Najveća globalna društvena mreža imala je na kraju prvog tromjesečja 1,44 milijarde mjesečnih korisnika širom svijeta, 13 posto više nego godinu dana prije. Pritom njih 1,25 milijardi pristupa usluzi putem pametnih telefona ili drugih mobilnih uređaja, što je 24 posto više nego godinu dana prije.

Yahoo je u prvom tromjesečju ostvario pad prihoda i dobiti. Blagi rast prihoda od oglašavanja nije uspio nadoknaditi povećane troškove za isplate partnerima i internetskim stranicama koje preusmjeravaju čitaoce na Yahoo.

Ukupni prihodi kompanije iznosili su u prvom tromjesečju 1,04 milijarde dolara, dok su u istom lanjskom razdoblju bili 1,09 milijardi.

Neto dobit pala je, pak, na 21,2 miliona dolara, dok je prije godinu dana iznosila 311,6 miliona dolara, piše Seebiz,

Posljednjih godina prihodi Yahooa stagniraju ili padaju, pa ta kompanija zaostaje za konkurentima kao što su Google i Facebook. Uprkos promjenama u vrhu kompanije, nizu akvizicija i novih proizvoda, poslovodstvo ne uspijeva preokrenuti trendove i uspostaviti snažniji rast prihoda.

Pod pritiskom nezadovoljnih dioničara, izvršna direktorica Yahooa Marissa Mayer kazala je u utorak da je kompanija angažovala savjetnike da utvrde “najperspektivnije mogućnosti” njezinog udjela u kompaniji Yahoo Japan.

izvor: Seebiz.eu

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *