Benzin će samo biti skuplji

Dodajte komentar

Vrtoglav pad cene sirove nafte u prošloj godini, vozači će ovih dana zaboraviti. Samo u posljednjih mjesec dana barel nafte poskupio je za 28 odsto, što se odrazilo i na cijene goriva u regionu. 

Cijena barela američke nafte na svjetskoj berzi sada iznosi 57,20 dolara, što je za 28 odsto više nego prije mjesec dana, kada je koštao 44,45 dolara. U narednih godinu do dvije, kažu stručnjaci, cijena nafte se vjerovatno neće vratiti na 100 dolara po barelu, ali porast na 65 do 75 dolara se može očekivati. Na to će presudno uticati i ekonomski oporavak Evrope, ali i stabilan rast u ostatku svijeta.

Sadašnja niska cijena nafte je zapravo privremena anomalija – rekao je Al Naimi, ministar za naftu Saudijske Arabije, države koja je najveći svjetski izvoznik nafte. – Cene će brzo porasti, čim se usklade ponuda i potražnja na globalnom nivou.
Ovaj trend preliće se i na pumpe u Srbiji, pa bi se cene goriva mogle gotovo vratiti na nivo od pre naglog pojeftinjenja.

– Od početka godine već postepeno poskupljuje nafta u svetu, pa tako i za našu zemlju, ali uz oscilacije – objašnjava  – Dosad su cene povećane za oko pet odsto. Veće poskupljenje neće pogoditi odmah potrošače u maloprodaji, već se skok u narednim danima biti još za oko dva procenta.

Tako, na sadašnju prosečnu cenu benzina na pumpama od 138 dinara po litru, potrošači će morati da izdvoje još nekoliko dinara za jedan litar. Ipak, stručnjaci najavljuju da poskupljenja neće zaobići pumpe u narednih pola godine.

Na vrednost goriva ne utiče samo cena nafte već i kretanje dolara, koji se stabilizovao i počeo da pada – kaže Tomislav Mićović, sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije – Očekujemo da će prosečna godišnja cena nafte biti oko 56 dolara po barelu, kada se sve uskladi.

Kurs dolara prema ostalim svjetskim valutama je u tijesnoj vezi sa ceijnom nafte, tako što kada dolar jača cijena nafte pada i obrnuto. U posljednjih mjesec dana došlo je do slabljenja dolara, što se odmah odrazilo i na cijenu “crnog zlata”.

Uztoci
Nagli skok nafte na svjetskom tržištu u posljednjih mjesec dana uslovljen je mnogim faktorima, među kojima su nerealno pojeftinjenje u drugoj polovini prošle godine, vraćanje kursa dolara na prethodni nivo, kao i sukob u Jemenu.

Od juna prošle godine pa do januara ove cijena američke nafte pala je čak 59 odsto, sa 107 na 44 dolara po barelu, što je jedan od najvećih padova u tako kratkom periodu u poslednjih desetak godina.

U hrvatskoj rekordan skok
Cijene goriva u Hrvatskoj zabilježile su najveći skok u istoriji, kada se saberu rast cijena zbog akciza prethodne subote i jučerašnje poskupljenje, pa litar evrosupera sada košta od 1,33 do 1,34 eura, u zavisnosti od kompanije, objavili su elektronski mediji u Zagrebu. Prosječni rezervoar od 50 litara od juče je skuplji za čak 3,7 eura u odnosu na prošli utorak. S druge strane, auto-gas je opet jeftiniji, pa je u posljednjih šest nedelja, rezervoar od 50 litara ove vrste goriva pojeftinio ukupno 5,7 eura.

(Večernje novosti)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *