Naučnici upozoravaju političare: Zemlji prijeti propast ako se uskoro nešto ne preduzme

Dodajte komentar

Šanse su jedan naprema deset da Zemlja do 2100. godine bude toplija za 6 stepeni celzijevih, što bi dovelo do kataklizmičkih promjena u globalnoj klimi s nezamislivim posljedicama za ljudsku civilizaciju, upozorili su vodeći klimatski naučnici u “Izjavi o Zemlji”, prenosi Independent.

Rizik od dosezanja najvišeg nivoa globalnog zagrijavanja na temelju trenutnog stepena ugljen dioksida toliko je velik da je jednak tolerisanju rizika da se po danu ruši 10000 aviona s fatalnim posljedicama, kažu naučnici ekonomisti iz Lige za Zemlju koji su potpisali zajedničku izjavu.

Stručnjaci su sastavili tri stranice sažetka aktivnosti oko kojih se mora dogovoriti i složiti na sastanku UN-a u Parizu u decembru, što mnogi smatraju posljednjom prilikom za svjetske političke vođe da donesu obvezujući ugovor kojim bi spriječili dovođenje globalne klime u opasno neizvjesno stanje.

Moramo misliti na ljude u sljedećem stoljeću

Naučnici su izračunali da se svijet već zagrijao u prosjeku 0.85 stepeni tokom posljednjih 120 godina i da dalje povećanje od najviše 2 stepena je jedino koje bi se moglo tolerisati bez rizika od opasnih klimatskih promjena koje bi dovele do daljeg otopljavanja.

“Trebali bismo nastojati da ostanemo daleko ispod 2 stepena celzijusova što je više moguće, jer čak će otopljavanje od ta dva stepena uzrokovati značajnu štetu i poremećaje. Međutim, mi smo trenutno na putu do oko 4 stepena do 2100. godine, što bi stvorilo previsoke izazove u očuvanju okoline”, stoji u izjavi.

“2015. godina je potencijalno jedna od presudnih godina u modernoj ljudskoj istoriji na Zemlji, kada je riječ o određivanju naših budućih izgleda za dobrobit i prosperitet oko 9 do 10 milijardi ljudi u idućem vijeku”, rekao je Johan Rockstrom koji predsjedava Ligom za Zemlju.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *