EU protiv Putina: Postanite ‘razbijač mitova’ o ruskom caru i zaradite 4300 eura

Dodajte komentar

Evropska unija otvara novi front s ruskim predsjednikomVladimirom Putinom: u ovom trenu u Evropskoj službi spoljnjih poslova počinje regrutacija stručnjaka čiji će zadatak biti “borba protiv putinovske propagande”, potvrdio je jedan funkcioner EU.

Ta grupa ljudi, pise Večernji list, planira da se oformi tim od dva do pet članova – već poznata pod radnim imenom “razbijači mitova”, a posao će im se sastojati od toga da ”kontrainformacijama” reaguju na poruke i (pogrešne) informacije koje u javnost dolaze iz Rusije.

Kako piše list, potpisaće ugovore na godinu dana, a za svoj rad primae plaću od najmanje 4350 eura mjesečno. Uslov je da govore ruski, a poželjno je da budu bivši novinari ili da imaju iskustva u odnosima s javnošću.

Od novina do interneta

Riječ je o prvom od niza koraka Vanjske službe pod vodstvom Italijanke Federice Mogherini u formiranju stalne grupe zaposlenih koji bi trebali sprovoditi agendu i programe EU. Zasad su veleposlanstvima država članica pri EU uputili pismo s opisom posla tražeći da predlože ljude.

“Posao se sastoji od provjere informacija i mitova te njihovo ispravljanje. Zaposleni će raditi na razvoju i neprestanom razvitku EU narative i evropske agende preko novinskih članaka, uvodnika i kolumni u novinama, preko detaljnih infografika i statističkih podataka”, navodi se u pismu u koje je Večernji imao uvid

Svi potencijalni zaposleni moraju biti vrlo vješti u korištenju društvenih mreža, preko kojih će se takođe obavljati velik dio posla.

“Radit će s veleposlanstvima i relevantnim odjeljenjima u Evropskoj komisiji”, kaže se nadalje u pismu. Njima će, među ostalim, svakodnevno slati veliku količinu informacija i dokumenata.

No u Rusiji imaju vrlo moćnog suparnika – glavni ruski megafon je televizija RT, koju Kremlj obilno finansira. Godišnji budžet im je veći od 30 miliona dolara,  zapošljava 2000 ljudi u 16 država i emituje na četiri jezika – engleskom, francuskom, njemačkom i španskom – a gleda se u milionima kuća širom svijeta.

Po američkom modelu

Ovo nije prvi put da EU pokušava stvoriti kontrainformacioni  sistem, no prvi je put da su pripreme odmakle ovako daleko. Prošle godine, kad su se u središtu zanimanje nalazili građani EU koji odlaze da se bore na strani ISIL-a, razmišljalo se o stvaranju evropske agencije po uzoru na američku agenciju pri State Departmentu koja drže društvene mreže i odgovara na poruke koje dolaze od terorističkih organizacija. Tad nam je viši savjetnik State Departmenta za angažman partnera u borbi protiv stranih ratnika William Bradtke i potvrdio da su iz Evrope dolazili u Washington “da vide kako to funkcioniše”, no ideja – za razliku od antiputinovske – nije zaživjela.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *