Prekinut postupak protiv KAP-a u Londonu

Visoki sud pravde u Londonu odbio je zahtjev VTB Banke za izmjenu ranije donijete Naredbe toga suda o priznanju stečajnog postupka koji se vodi nad Kombinatom aluminijuma Podgorica KAP pred Privrednim sudom u Crnoj Gori, kao glavnog stranog postupka.

Stečajni upravnik KAP-a Veselin Perišić kazao je da je naredbom Visokog suda pravde u Londonu obustavljen postupak pred međunarodnom LCIA arbitražom u Londonu.

Taj postupak je pokrenut po tužbi VTP banke protiv KAP-a u stečaju, radi nadoknade štete u iznosu od preko 28 miliona eura zbog prestanka Ugovora o kupoprodaji metala sa kompanijom Glenkor i Ugovora o finansijskom aranžmanu iz 2010. godine.

“Zahtjev VTB Banke da joj Visoki sud pravde odobri pravo na žalbu je odbijen”, saopštio je Perišić.

Prema njegovim riječima, odluka Visokog suda pravde u Londonu imaće pozitivan uticaj i na arbitražni postupak koji se vodi protiv KAP-a pred međunarodnom arbitražom u Beču.

“Veoma je značajno da jedan visoki strani sud, po prvi put, prizna stečajni postupak koji se vodi pred stečajnim sudom Crne Gore, i po Zakonu o stečaju Crne Gore“, rekao je Perišić.

Ovaj uspjeh je, ističe on, rezultat timskog rada stečajne uprave i pravnih zastupnika KAP-a advokata Veska M.Božovića iz Podgorice, Melanie Van Leeuwen iz Pariza i Markosa Drakosa sa Kipra. VTB Banku pred međunarodnom arbitražom u Londonu, i pred Visokim sudom pravde u Londonu zastupala je advokatska kancelarija King & Spalding International iz Londona koja zapošljava preko 1.000 advokata.

Check Also

Telekom: Osim besplatnih gigabajta, otključani i Extra TV kanali

Nakon besplatnog interneta koji za slobodne dane povodom Dana nezavisnosti poklanjaju korisnicima, Crnogorski Telekom je …

Leave a Reply

Your email address will not be published.