Delegacija Crne Gore sastala se sa zvaničnicima MMF-a u Vašingtonu

Dodajte komentar

U nastavku proljećnog zasijedanja Međunarodnog monetarnog fonda i Svjetske banke, crnogorska delegacija, koju predvode ministar finansija Radoje Žugić i guverner CBCG Milojica Dakić, susrela se sa visokim predstavnicima MMF-a: Polom Tomsenom, direktorom MMF-a za Evropu, Menom Snelom, izvršnim direktorom Holandske konstituence u MMF-u, Džonom Milerom, direktorom Odjeljena za statistiku u MMF-u i Alsadirom Skotom, šefom misije za Crnu Goru.

Direktor MMF-a za Evropu Tomsen čestitao je crnogorskoj delegaciji na uspješno obavljenoj emisiji euroobveznica. Guverner CBCG Milojica Dakić ga je upoznao sa situacijom u bankarskom sektoru i istakao je da je crnogorski bankarski sistem stabilan, likvidan i solventan. Istakao je i da postoji veliko interesovanje za otvaranje novih banaka i da je u prethodnih godinu dana CBCG izdala tri nove licence. Ministar finansija Radoje Žugić upoznao je sagovornika sa ostvarenim rezultatima fiskalne konsolidacije u prethodnom periodu i načinima finansiranja auto-puta, koji neće ugroziti fiskalnu stabilnost. Ministar Žugić je, takođe, istakao da je za ovu godinu planiran nizak nivo deficita u domenu tekuće potrošnje i upoznao gdina Tomsena sa namjerom da se, od naredne godine, onemogući zaduživanja radi finansiranja tekuće potrošnje.

Na sastanku sa izvršnim direktorom Holandske konstituence u MMF-u, gdinom Snelom, razmijenjena su mišljenja o aktualnoj ekonomskoj situaciji u zemljama konstituence i planovima vezanim za dalji rad konstituence. Na sastanku je posebno analizirana mogućnost uticaja grčke krize na Crnu Goru, pri čemu je zajednički konstatovano da stanje u Grčkoj nema direktnog uticaja na crnogorsku ekonomiju, s obzirom da je učešće crnogorskog izvoza u Grčku u ukupnom izvozu ispod 0,01%, a slična je i sutuacije sa učešćem investicija iz Grčke. Snel je izrazio spremnost za pružanjem podrške i nastavkom  saradnje sa Crnom Gorom.

Dosadašnji progres u razvoju statističkog sistema Crne Gore bila je tema sastanka sa direktorom Odjeljena za statistiku u MMF-u Džonom Milerom.  Konstatovano je da je ostvaren veliki napredak u prethodnom periodu, naročito u oblasti nacionalnih računa, ali da su potrebna dalja unapređenja. Kao naročito značajan ocijenjen je trogodišnji program tehničke pomoći MMF-a koji je finansirala Vlada Japana. MMF je izrazio spremnost da i u narednom periodu pruži tehničku pomoć Crnoj Gori u domenu unapređenja statistike.

Na sastanku sa šefom misije MMF-a za Crnu Goru, Skotom Alasdairom, razmatrana je trenutna ekonomska situacija u Crnoj Gori, sa posebnim naglaskom na mjere fiskalne i monetarne politike. Ministar finansija i guverner CBCG su istakli visok nivo saradnje sa MMF-om u prethodnom periodu. Na sastanku su dogovorene naredne posjete MMF-a Crnoj Gori i razmotrene mogućnosti za pružanje tehničke pomoći MMF-a Crnoj Gori.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *