Kako vještine koje posjedujete da pretvorite u novu karijeru?

Dodajte komentar

Ukoliko razmišljate o promjeni karijere, vjerovatno se pitate kako da se predstavnite na način koji bi vam donio željenu promjenu.

Osim toga, morate i na neki način dati do znanja zašto to činite. Ono što je sigurno je da nije lako ono čime se trenutno bavite ‘sprevesti’ u nešto čime biste se željeli baviti.

Za početak, napravite tablicu s tri stupca. Prvi nazovite ‘Trenutne i prošle vještine’, drugu ‘Potrebne vještine’, a treću ‘Preklapanja’.

Zatim slijedite sljedeće savjete:

Popišite vaše svakodnevne poslovne obveze

Prije nego počnete upisivati u tablicu, napravite popis svojih trenutnih poslovnih obveza, kao i onih koje ste obavljali u prošlosti. Za šta ste zaduženi na dnevnoj bazi? Koje zadatke obavljate van radne pozicije?

Zabilježite postignuća

Pored prvog popisa napravite listu dosadašnjih dostignuća. Jeste li učestvovali u timu koji je kreirao poslovnu ponudu zbog koje je vaša kompanija privukla nove klijente? Razmislite o malim postignućima. Ukoliko ste dobili priznanja za odrađeni posao, dodajte i to.

Vještine

Pregledajte ranije sastavljenu listu poslovnih obaveza i razmislite o vještinama koje koristite za odrađivanje svakog od poslovnih zadataka. Upišite ih u tablicu.

Pretražite oglase za posao

Pregledajte oglase za posao u industriji koja vas zanima kako biste dobili uvid u minimalne vještine potrebne za obavljanje poslova, kao i najtraženije vještine. Provjerite poklapa li se traženo s onim što ste naveli u stupcu s vještinama koje posjedujete.

Povežite

Povežite prva dva stupca. Ako uočite sličnosti, upišite ih u treći stupac. Postoji vjerovatnoća da neće biti puno preklapanja, ali to je za početak sasvim prihvatljivo. Ukoliko ne pronalazite sličnosti, razgovarajte s kolegama i prijateljima kako biste bili sigurni da ne propuštate neke bitne činjenice o sebi ili tržištu rada. Ukoliko vas ni to ne dovede do spoznaje, okrenite se online kursevima(koji su često besplatni) i na taj način započnite karijeru koja vas zanima.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *