Građani duguju 845 miliona za kredite

Dodajte komentar

Ukupni krediti banaka na kraju prošle godine iznosili su 1,839 milijardi eura, što je za 117,2 miliona ili 0,94 odsto manje u odnosu na 2013. godinu, pokazuju podaci iz izvještaja o radu bankarskog ombudsmana Halila Kalača za Prošlu godinu.

Fizička lica su za kredite kod banaka na kraju prošle godine dugovala 844,7 miliona, što je za 5,4 miliona eura više u odnosu na 2013. godinu.

– Broj kreditnih partija fizičkih lica na kraju 2014. godine iznosio je 122.079, što je neznatno više u odnosu na 2013, kada je broj kreditnih partija iznosio 121.697, navedeno je u izvještaju ombudsmana koji je dostavljen Skupštini.

Osim kod banaka, građani su se zaduživali i kod mikrofinansijskih institucija, koje su prošle godine odobrile 32,8 miliona eura, što je za 1,2 miliona eura više u odnosu na godinu ranije. MFI su imale ukupno 21.217 klijenata, što je za 297 klijenata više u odnosu na 2013. godinu, piše današnji Dan.

– Zaduženost po klijentu iznosi 7,94 hiljade eura, a u 2013. godini iznosila je osam hiljada, piše u izvještaju.

Nezavisni poslanik Mladen Bojanić je istakao da prezaduženost građana kod banaka i mikrofinansijskih institucija ne iznenađuje.

To je posledica velikog buma od prije pet-šest godina kada su se masovno uzimani krediti, a i banke su ih odobravale prilično nerezonski. Mnogo građana je tada uzelo dugoročne kredite, naročito stambene, tako da je i to jedan od razloga što su građani relativno male države baš ovoliko zaduženi. Međutim, skonomska situacija je danas mnogo gora, a najgore su prošli oni građani čiji su krediti indeksirani u švajcarskim francima. Jasno je da bankama i te kako odgovara takva situacija jer najveća razlika marža između pasivne i aktivne kamate je kod kredita koji su odobravani građanima, poručio je Bojanić.

On je naveo da je bankama najlakše, a ujedno i najslađe da rade sa građanima.

Banka uvijek nađe način da naplati kredite koji građani uzimaju. Mnogo je veći broj naplaćenih kredita kod stanovništva nego kod privrede jer su oni daleko više obezbijeđeni što žirantima, što hipotekama. Pored visokih kamata, bankama najviše zamjeram i na činjenici što su im troškovi poslovanja zaista previsoki. Svi sitni troškovi koje svakog mjeseca uvode, kao što su euro za održavanje kredita, euro za slanje poruka, te novac za proviziju na automatima su nepotrebni i previše dodatno opterećuju građane. To nikako ne može da se pravda riskantnošću poslovanja, poručio je Bojanić.

Refinansiranjem do većeg zaduženja

Ekonomski analitičar Siniša Lekić smatra da je u Crnoj Gori kreditna zaduženost u porastu zbog visokih kamatnih stopa koje prelaze dvocifrene iznose.

Trenutno su u modi refinansirajući krediti koji sve kreditne aranžmane objedinjavaju u jedan i obično su sa povoljnijom kamatom. Tu se otvara dodatna mogućnost novog zaduženja i obično građani zatvaraju postojeće kredite, uzimaju novi sa povoljnijom kamatom i postoji mogućnost da se dodatno u manjem iznosu i zaduže – rekao je Lekić i dodao da su bankaama najbolja grupa penzioneri.

– Penzioneri sada mogu da se zaduže i preko starosne granice od 70 godina. Kako su njihova primanja sigurna, banke im najradije odobravaju kredite, naveo je Lekić.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *