Dobio vrtoglavo visoku naknadu. Je li ovo najplaćeniji direktor u Americi?

Dodajte komentar

Nick Woodman na dobrom je putu da postane najplaćeniji izvršni direktor u Americi. Ovaj je surfer postao milijarder osnivanjem kompanije GoPro, koja se proslavila svojim inovativnim i praktičnim kamerama.

Krajem prošle godine Woodman je dobio paket ograničenih zaliha dionica u vrijednosti od 284,5 miliona dolara. Prema Bloombergovom indeksu plate, ovo Woodmana svrstava na čelo ljestvice najplaćenijih izvršnih direktora u Americi.

Međutim, Woodman još nije dobio sve dionice koje su mu pripisane. Iako na papiru stoji da su njegove, dionice će mu biti isplaćivane svaki mjesec u sljedećih nekoliko godina.

Razlog ovako izdašne novčane nagrade je taj što je Woodman GoPro pretvorio u elektronskog diva vrijednog gotovo šest milijardi dolara. U junu prošle godine Woodman je na Wall Streetu predstavio IPO GoProa, što je brzo zapelo za oko investitorima.

Vrtoglave cijene dionica

Na IPO-u je zarađeno oko 425 milijuna dolara, a cijena pojedinačne dionice bila je 24 dolara, piše CNN Money. U vrlo su kratkom roku cijene dionica skočile ali su se nakon nekog vremena ipak stabilizovale.

Većina Woodmanova bogatstva leži u dionicama kompabnije. Nekoliko nedelja prije IPO-a, Woodman je dobio 4,5 miliona ograničenih zaliha dionica. One su čest oblik naknade zaposlenima. Ovi ih, pak, ne mogu tako lako prodati. Tek kad se ostvare i ispune određeni uslovi i ciljevi.

Upravo zbog nestabilne cijene dionica vrlo je teško procijeniti iznos Woodmanova bogatstva. Na temelju današnje cijene dionica, vrijednost onih Woodmanovih nešto je veća od 200 miliona dolara. Iako velika brojka, nije ni približno impresivna kao neke.

Vrijedan onoliko koliko i dionice

“Nitko nije vrijedan toliko novca. Osim možda svojevremeno Stevea Jobsa”, kazao je Michael Pachter, analitičar koji se u Wedbush Securitiesu bavi GoProom. On objašnjava da su dionice koje je Woodman dobio tek način kompenzacije i nagrade za dosadašnji doprinos razvoju kompanije.

Woodman će svakako dobiti platu u iznosu od nekoliko miliona dolara, ali ni približno iznosu kompenzacije koju je dobio krajem 2014. godine. Upravo zato što ima visok udio u vlasništvu kompanije, njegovo se bogatstvo povećava proporcionalno povećanju cijene dionica. “Niko nikome ne zavidi na vlasništvu dionica, naročito ne osnivačima kompanija”, objašnjava Pachter.

(Telegram)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *