Iz SAD stigli papiri za aferu Telekom

Dodajte komentar

Američke vlasti poslale su Crnoj Gori dokumentaciju u vezi sa aferom Telekom. Prema nezvaničnim saznanjima Vikend novina, dokazi su već stigli u Ministarstvo pravde i ovih dana bi trebalo da budu predati Vrhovnom državnom tužilaštvu na razmatranje.

Njihova sadržina, međutim, biće poznata tek pošto se obavi službeno prevođenje.

Kako bi neposredno uzeli ove dokaze, domaći tužioci su donedavno planirali odlazak za SAD. Od toga se, međutim, odustalo jer su američke vlasti pristale da ovjerenu dokumentaciju, po osnovu ranije ustanovljene međunarodne pravne saradnje, dostave Ministarstvu pravde.

Istraga o aferi Telekom pokrenuta je krajem 2011. godine nakon što su američke vlasti saopštile da imaju dokaze o korupciji tokom privatizacije Telekoma.

Vlasti SAD-a su utvrdile da je Mađar Telekom pri kupovini Telekoma podmitio više crnogorskih zvaničnika sa ukupno 7,35 miliona eura.

Nakon višegodišnjih provjera, Specijalno tužilaštvo je prošle godine objavilo da u dokumentaciji koja im je do tog trenutna dostavljena iz SAD, Njemačke, Slovenije i Mađarske, nije bilo dokaza da je izvršeno bilo koje koruptivno ili drugo krivično djelo. Međutim, vrhovni državni tužilac Ivica Stanković nedavno je saopštio da slučaj nije zatvoren, a da će tužilaštvo donijeti konačnu odluku nakon što dobije dodatni dokazni materijal iz SAD i Švajcarske.

Foto: Vijesti

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *