Uhapšen bivši direktor MMF-a zbog pranja novca i korupcije

Dodajte komentar

Bivši čelnik Međunarodnog monetarnog fonda Rodrigo Rato priveden je u četvrtak veče, a njegov stan pretražen u istrazi o pranju novca i porijeklu njegovog ličnog bogatstva. Rato je već optužen u sklopu dvije korupcionaške afere u Španiji.

Dva dana konzervativna vlada Mariana Rajoya odbija da potvrdi informacije medija po kojima je Rato, koji je i bivši španski ministar ekonomije, optužen za pranje novca. Po pisanju medija, tereti se da je protivpravno prisvojio novac iskoristivši sporni zakon o poreskoj amnestiji, koji je donijela vlada Narodne stranke, čiji je on član.

 Korupcija kao lajtmotiv

Vlasti su kasnije pokrenule istragu o porijeklu imovine koju je bivši ministar tada prijavio. Sporna su 6,2 miliona eura koje je podigao iz banke Lazard 2011. Rato je na čelu MMF-a bio od 2004. do 2007., a naslijedio ga je Dominique Strauss-Kahn, koji se i sam našao u pravosudnim problemima.

Bio je ministar ekonomije od 1996. do 2004. Protiv Rata se ranije vodila istraga zbog uloge u propasti španske banke Bankije, koju je država novcem poreskih obveznika morala spašavati 2012.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *