Svjetski dug raste kao balon, veći je nego prije krize

Dodajte komentar

Toliko o mjerama štednje. Njemački ministar financija Wolfgang Schäuble sinoć je privukao veliku pažnju medija kad je izjavio da je  jako zabrinut zbog rasta duga svjetske ekonomije.

Business Insider objavio je grafikon konsulantske kuće McKinsey koji pokazuje da se od prije finansijske krize 2007. do srdine 2014. svjetski dug naduvao za 57 biliona dolara i sada iznosi 199 biliona. To je oko 286 posto globalnog BDP-a. Prije 15 godina, na primjer, dug je iznosio 246 posto BDP-a.
Biće još gore, ali ne u Njemačkoj, Irskoj i Grčkoj

Najgora je Kina. Njezin se dug od 2007. učetverostručio pa Schäuble kaže da “se čini kako je njihov rast izgrađen na dugu, pogonjen građevinskim bumom i sivim bankarstvom.”

Na ovaj intrigantni McKinseyev izvještaj objavljen početkom godine već mjesecima se pozivaju ekonomski analitičari i političari poput ministra Schäublea. Studija koju je McKinesy radio s Global Institutom analizira razvoj duga u 47 zemalja i zaključuje da je on “neodrživo visok” budući u 10 zemalja on prelazi 100 posto BDP-a. Predviđaju da će taj nepovoljni skor idućih 5 godina rasti u gotovo svim ekonomijama koje prate. Izuzetak su samo Njemačka, Irska i Grčka.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *