Nakon “masakra“ dionica u Kini pao Bloombergov servis i ostavio 300.000 brokera u mraku

Dodajte komentar

Histeričan dan na berzama. Hiljade Bloombergovih terminala koje koriste brokeri u cijelom svijetu, u petak se jednostavno ugasilo i ostavilo ih u izolaiji na tržištu.

Čim je počelo dnevno trgovanje u Londonu sistem se srušio i brokere ostavio bez vijesti, mreže za trgovanje i podataka o tržištu. Odgođena i aukcija britanskih državnih obveznica.

Bloomberg je izjavio da je do 7 ujutro po lokalnom vremenu istočne obale SAD-a popravio sistem za većinu korisnika. “Značajni ali ne svi dijelovi naše mreže danas su iskusili prekid.” rekao je glasnogovornik Bloomberga “Izvinjavamo se korisnicima.” Nisu ponudili nikakvo objašnjenje.
Više od 300.000 brokera u mraku

Bloombergov servis Bloomberg Professional ima više do 300.000 pretplatnika i na tržištu se takmiče s Thomson Reutersom, Factsetom, Markitom i ostalima.

Padanje Bloomberga bi je tek početak, svi američki indeksi padali su zbog panične rasprodaje dionica u Kini. Kako bi smirila domaća tržišta koja divljaju u očekivanju stimulativnih mjera kojima Vlada mora zaustaviti usporavanje ekonomskog rasta, kineski regulatori odobrili su posuđivanje dionica radi short-sellinga.

Penzioni fondovi sad će moći posuđivati brokerima udjele za short-selling i biće se lakše kladiti na padove vrijednosti dionica. Da će olakšati takvo klađenje, potvrdile su i dvije najveće kineske berze nakon čega je počela panična rasprodaja.

Pad kineskih terminskih indeksa za sobom je povukao i američke, a onda i evropske berzanske indekse. Najbolnije je to osjetio American Express, kojemu su nakon objave rezultata dionice u jednom trenutku pale 5 posto. Iako je zarada Amexa rastom profita premašila očekivanja, u svijetu se na njihove kartice troši 7 posto više nego lani, ali su prihodi tanki što Amex objašnjava jakim dolarom.

Očekuje se tehnička korekcija

Istovremeno, kineski regulatori su, kako javlja Bloomberg, “zabranili brokerskim kućama da svoje kredite za kupovinu dionica okupljaju pod krovnim trustovima.”

Ulagači su nervozni jer ne znaju šta će biti s Grčkom, čekaju rezultate japanskih i američkih kompanija  a mnogi nakon dobre faze na evropskim tržištima i rasta američkih indeksa očekuju prirodnu promjenu trenda. Tu su vijesti o rastu cijene benzina koja vuče rast svih potrošačkih cijena drugi mjesec za redom pa dio analitičara najavljuje tehničku korekciju.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *