Kreće lov na prodavce na društvenim mrežama

Dodajte komentar

Vlada je u protekli četvrtak usvojila Akcioni plan za borbu protiv sive ekonomije koji predviđa i blokiranje nelegalnih sajtova za trgovinu, a u Ministarstvu finansija kažu da još nijesu napravili analizu njihove brojnosti, niti koliko država gubi. To će se, kazali su iz ovog resora Vlade, u hodu utvrđivati.

Direktorica Centra za zaštitu potrošača Olga Nikčević Pobjedi je kazala da nema dileme da svemu ilegalnom treba stati na kraj, ali dodaje da se i kod legalnih trgovaca svašta radi. Ne zna se, kaže ona, da li su gori ilegalni ili legalni.

“Bojim se da se bavimo perifernim stvarima”, kazala je Nikčević.

Preko internet sajtova se, podsjetimo, najviše prodaje odjeća, obuća, nakit, aparati, ali i razne vrste usluga.

U Ministarstvu finansija kažu da je odluka o blokiranju donesena da bi se smanjilo nelegalno poslovanje.

“U cilju još efikasnije borbe protiv sive ekonomije ocijenjeno je da postoje razlozi da se ispita zakonitost poslovanja u skladu sa propisima o elektronskoj trgovini, poreskim propisima i Zakonom o sprečavanju nelegalnog poslovanja. To je uvršteno u Akcioni plan, iako još nije vršena procjena mogućih nepravilnosti i prihoda koji se eventualno gube kroz ovakvo poslovanje”, kazali su iz Ministarstva finansija na pitanje ima li makar grube procjene koliki je godišnji promet u Crnoj Gori preko ovih sajtova i koliko poreza država gubi.

Nijesu precizno odgovorili ni kada će početi blokada nelegalnih sajtova.

“Ova aktivnost će se sprovoditi kontinuirano, tako da će se utvrđivati i eventualan gubitak prihoda i druge povrede zakonskih propisa”, objasnili su iz Ministarstva finansija.

Oni su objasnili da elektronska trgovina obuhvata pružanje usluga na razdaljinu, uz naknadu, putem električne opreme za obradu i skladištenje podataka.

“Zakonom o elektronskoj trgovini propisani su uslovi pod kojima se mogu pružiti usluge i obaveze informacionog društva koje je davalac usluga”, podsjećaju oni.

Direktorica CEZAP-a kaže da nema sumnje da treba u red dovesti prodaju preko sajtova, ali da ne treba samo voditi računa šta gubi država, nego i šta gube građani.

“I u legalnoj trgovini se svašta radi. Prodaje se nekvalitetna roba po paprenim cijenama. Tome niko na kraj ne staje ne kažnjavaju se ove pojave adekvatno. Koliko je samo po našim radnjama nezdrave hrane, neispravnih proizvoda u svakom smislu i tehničkih i drugih”, objašnjava ona i dodaje da je Sizifov posao to dokazati. Treba priznati, kaže Nikčević, da građani preko sajtova ponekad mogu kupiti jeftinije i kvalitetnije proizvode nego u ovdašnjim radnjama, ali to ne znači da im treba tolerisati nelegalni rad.

“Istina, trgovina preko sajtova ima i niz rizika. Tu ima i prevaranata, ali ne samo tu. Ima ih i u ovdašnjoj trgovini. Svuda postoje prevare bilo da kupujete preko interneta ili da ih oči u oči gledate”, kaže Nikčević.

U Akcionom planu za borbu protiv sive ekonomije, koji je usvojila Vlada u četvrtak, predviđa se preduzimanje mjera za sve sajtove koje koriste neregistrovani obveznici, ili nerezidenti, koji nemaju zastupnika. To podrazumijeva mjere za njihovu blokadu u skladu sa ovlašćenjima iz zakona o elektronskoj trgovini, o poreskoj administraciji, o carinskoj službi, o sprečavanju nelegalnog poslovanja, o unutrašnjoj trgovini, o zaštiti potrošača, o inspekcijskom nadzoru. Predviđena je i zabrana prodaje bez plaćanja poreza.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *