Jedan od najpoznatijih ekonomskih blogera objavio svoja tri zakona ekonomije

Dodajte komentar

Tyler Cowen, profesor ekonomije na Univerzitetu George Mason i ujedno vrlo poznat i priznat ekonomski bloger na Marginal Revolutionu, konačno je objavio ono što dugo naziva Cowenovim zakonima.

Često su ga ljudi, kaže, ispitivali da konačno objavi što bi oni to mogli biti, obzirom da se u mnogo tekstova referisao upravo na te zakone.

Popustio je i objavio ih.

1. Prvi Cowenov zakon glasi da se u svemu može naći nešto pogrešno. “Pod tim mislim da ipak postoji nekoliko odlučujućih ili oborivih članaka i argumenata, ali osim toga, ukoliko niste otkrili glavne nedostatke nekoga argumenta, niste ga niti razumjeli”, opisuje Cowen svoj prvi zakon.

2. Drugi Cowenov zakon glasi kako za sve postoji literatura. Ovom zakonu i ne treba dodatno objašnjenje, ali možemo dodati da ukoliko niste pronašli odgovarajuću literaturu za polje svoga interesa, zašto sami ne bi radili na njoj?

3. Treći Cowenov zakon kaže da su svi predlozi o realnim kamatnim stopama potpuno pogrešne.

Iznenađen koliko ih ljudi krši

O zakonima govori kako ih je sastavio dok je podučavao makroekonomiju. Doduše, kaže da je svaki put iznenađen kad vidi da pojedini blogovi u samo nekoliko pasusa prekrše sva tri zakona.

Međutim, ima nešto zajedničko u ta njegova tri pravila. To je glavna boljka i srž svakog problema. “Zajednička nit sva tri zakona je da ne biste trebali imati previše povjerenja u sopstvene sudove i odluke”, objašnjava.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *