Ova kineska kompanija je vrijednija od Amazona, IBM-a, Oraclea…

Dodajte komentar

Kineski Tencent holding je u ponedjeljak po prvi puta dostigao tržišnu vrijednost veću od 200 milijardi dolara, čime je postao vrijedniji od američkih tehnoloških kompanija kao što su Amazon.com, IBM i Oracle.

Najveća kineska društvena mreža i kompanija za internetzabavu je na berzi u Hong Kongu ostvarila rast od 5,38 posto, tj. 170,50 HK dolara (22 dolara), čime je ostvario tržišnu vrijednost od 206 milijardi dolara. To je više od Oracle-ovih 190, Amazon-ovih 178 i IBM-ovih 161 milijardi.

Dionice Tencenta su od početka godine porasle za 52 posto, čime su se približili vrijednosti američkih kolega kao što su Facebook koji vrijedi 230 milijardi dolara i kineskog suparnika Alibaba grupacije koja vrijedi 210 milijardi dolara.

Rast cijena dionica ove kompanije je uslijedio nakon što je berza u Hong Kongu u ponedjeljak ostvarila rekordnu prodaju u posljednjih sedam godina. Kina je nedavno zajedničkim fondovima omogućila kupovinu dionica na Hang Seng indeksu, koji djeluje u sklopu berzanske veze između Šangaja i Hong Konga, što je dodatno povećalo vrijednost dionica Tencenta.

Sa željom ulagača za zaradom, očekuje se i veći priliv novca.

Alibaba, najveća svjetska e-trgovinska kompanija čije se dionice prodaju na burzi u New Yorku, je osjetila pad vrijednosti dionica za 19 posto. Pad je uslijedio nakon što su ulagači smanjili interes za dionicama kompanije koja je ostvarila rekordnih 25 milijardi dolara u prvoj javnoj ponudi , kao i zbog ostvarivanja manjeg profita u trećem tromjesečju prošle godine.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *