Kako bi marketing gurui potrošili 200 dolara na Facebook marketing?

Dodajte komentar

Oglašivači na društvenim mrežama često sebi postavljaju pitanja o strategiji oglašavanja. Naravno da je bitno što se oglašava, tj. koji sadržaj, kome i kada. Postoje razni pristupi. Međutim, i među vrhunskim stručnjacima postoje razlike u pristupu istom problemu.

Chelsea Hejny je pitala petero marketinških stručnjaka isto pitanje, i dobila je praktično pet različitih odgovora. A pitanje je glasilo: Da postoji vlasnik novog malog poduzeća koji želi započeti prisustvo na Facebooku s 200 dolara, kako bi mu preporučili trošenje tog iznosa?

Aaron Lee (Post Planner)

Aaron je rekao kako ovaj iznos nije velik pa se ne bi igrao s tim. Prvih 5 dolara bi potrošio na Fiverr kako bi se napravila dobra cover fotografija da stranica ima ozbiljniji izgled, a ne amaterski. Sljedećih 100 bi potrošio na razne Facebook kampanje oglašavanja kako bi povećao broj fanova jer smatra da stranica ne vrijedi bez fanova.

Ukoliko se posao bavi prodajom fizičkih stvari, ostalih 95 bi potrošio na traženje uticajnih osoba u tom poslu i slanje proizvoda njima kako bi pisali o tim proizvodima.

Ukoliko se preduzeće bavi e – proizvodima, 45 dolara bi potrošio na oglas koji ima najbolje rezultate, a ostalih 50 bi sačuvao za dalje promocije.

Francisco Rosales (Socialmouths)

Francisco smatra da je danas Facebook marketing teži nego ikad, i da 200 dolara nije iznos koji može napraviti velik uticaj. Tako da bi cijeli budžet potrošio na Page likes. Ovaj iznos je dosta mali stoga nema mjesta greškama i probama. Publiku bi uvezao e – mail listama i na taj način stvorio početnu bazu koja je upoznata s proizvodom. Ali ako baza ne postoji, gađao bi korisnike konkurencije.

Kako bi povećao ROI, napravio bi način koji ima najveći uticaj, a to bi bilo takmičenje s atraktivnim nagradama. Zato bi uložio cijeli iznos u oglašavanje takmičenja te dao bonuse korisnicima kako bi izvukao najviše od budžeta.

Ravi Shukle (RaviShukle.com)

Ravi bi krenuo od početne analize: ko je ciljana publika, koji su njihovi interesi i gdje se nalaze. Nakon toga bi definisao ciljeve kao što su: Povećanje prometa web stranice, povećana vidljivost branda, povećanje baze fanova, povećanje prodaje… Zatim bi napravio strategiju oglašavanja usmjerenu na ostvarivanje ciljeva.

Konkretno, Ravi bi pozvao prijatelje na facebook stranicu kao dobar početak. Zatim bi koristio facebook oglase kako bi promovisao 5 ključnih facebook postova koji su povezani s njegovim blogom (20 dolara svaki). Postovi bi bili namijenjeni korisnicima koji dijele interese posla koji oglašava. S ostalih 100 dolara bi napravio takmičenje, i to s 10 dolara dnevno, kako bi izgradio e – mail listu i povećao bazu klijenata.

Chelsea Hejny (ShortStack)

Chelsea bi polovinu budžeta odmah potrošila na Facebook oglašavanje. Facebook dozvoljava velik stepen kreacije s oglasima. A ciljala bi publiku prema interesima, lokaciji, kupovnim navikama i sl.

Tip sadržaja koji bi se oglašavao bi podijelila u dva smjera: fantastičan sadržaj koji će biti zabavan, informativan i / ili fascinantan publici ili promovisati takmičenje koji daje ljudima priliku osvojiti nešto.

Drugu polovinu bi uložila u nekoga ko će pomoći da napravi sadržaj i /ili alat koji će stvoriti jednostavno takmičenje.

Scott Ayres (Post Planner)

Scott ne bi trošio novac na stvaranje profilne ili pozadinske fotografije, već bi koristio postojeće ili bi upotrijebio druge jednostavne alate (Canva) za brzi dizajn.

Počeo bi s trošenjem 5 dolara dnevno na Page Like oglase. Oglas bi bio usmjeren na osobe iznad 20 godina (osim u slučaju da se radi o proizvodu za djecu) i da su udaljene miljama od trgovine.

Ovaj potez bi doveo do broja lajkova u narednih mjesec dana, ali ne previše. Cilj bi bili prijatelji koji bi vidjeli lajkove stranice i na taj način bi se dobili besplatni lajkovi.

Nakon 100 lajkova, promovisao bi nekoliko postova (5 dolara svaki) kako bi vezao fanove i njihove prijatelje. Ne bi promovisao svaki post, vć svaki četvrti ili peti.

U roku 30 dana potrošilo bi se oko 150 dolara na Page Likes i dostigao bi se broj od nekoliko stotina lajkova. Oko 40 dolara bi se potrošilo na promovisanje postova (boost) kojim bi vezao korisnike.

S ostalih 10 dolara bi kupio pivo kao nagradu za trud.

 

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *