Evropa baci 100 miliona tona hrane

Dodajte komentar

Više od 100 miliona tona hrane godišnje se baci u zemljama Evropske unije, navodi se u najnovijem izvještaju Evropske komisije.

Prema navodima komisije, količina bačene hrane na godišnjem nivou do 2020. popeće se na 126 miliona tona.

“Oko trećina proizvedene hrane u svijetu propadne ili se baci”, navodi se u izvještaju.

U EU, za 42 odsto ukupne količine bačene hrane odgovorna su domaćinstva, za 39 odsto odgovorna je prehrambena industrija, za 14 odsto krivi su restorani i ostale službe za distribuciju hrane, a za pet odsto odgovorne su trgovačke radnje.

U izvještaju Komisije se navodi da sve zemlje članice EU ne posjeduju podatke o količini bačene hrane.

U Francuskoj je 2011. količina bačene hrane iz domaćinstva bila je deset puta veća nego iz prodavnica prehrambenih proizvoda.

U izvještaju se apeluje da svi treba da pomognu smanjenju bacanja hrane.

Domaćinstva imaju tendenciju da kupuju previše hrane koju odlažu na nepropisan način tako da dolazi do kvaranja, da kupuju proizvode kojima se ističe rok upotrebe, da bacaju okrajke hljeba i da ljušte voće čija kora je jestiva.

Distributeri hrane odgovorni su za nepropisno skladištenje proizvoda i za pretpavanje police hranom zbog čega se često oštećuje ambalaža.

U Francuskoj je pokrenuto više inicijativa protiv rasipanja hrane kao što je plasiranje posebnih polica za “ružno” voće i povrće koje se prodaje po simboličnim cijenama, kao i uvođenje u svim restoranima pakovanja nepojedene hrane u SAD poznatog kao “dogi beg”.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *