Grčka spremna da proglasi bankrot

Grčke vlasti spremne su da proglase bankrot ako se ne dogovore sa međunarodnim kreditorima do kraja aprila, navodi britanski “Financial times”.

List je objavio da je razlog tome što vlada ima sve manje novca za isplate penzija i plata državnim službenicima.

Grčka Vlada odlučila je da propusti isplate Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) za maj i juni u iznosu 2,5 milijarde eura, ako ne dođe do dogovora.

Atina pokušava da nađe novac za plate i penzije za april u iznosu od 2,4 milijarde eura, a do 1. maja mora da plati MMF 203 miliona eura, do 12. maja 770 miliona eura, u junu 1,6 milijarde eura.

“Došli smo do kraja puta. Ako Evropljani ne budu dali novac doći će do bankrota”, rekao je “Financial times” vladin službenik.

Proglašenje bankrota, pet godina nakon dobijanja prve tranše finansijske pomoći od 245 milijardi eura, biće šok bez presedana za eurozonu, navodi list.

Međutim, list navodi da bi upozorenje Vlade da se sprema bankrot moglo da predstavlja taktiku s ciljem da se izvuku maksimalno povoljni uslovi za sporazum sa međunarodnim kreditorima u trenutku munjevitog pražnjenja državne kase.

“Financial times” smatra da će objavljivanje bankrota Grčke, u kratkoročnoj perspektivi, najvjerovatnije dovesti do obustavljanja vanredne finansijske pomoći Evropske centralne banke za pružanje likvidnosti grčkom finansijskom sektoru, zatvaranje grčkih banaka, kao i povećanja ekonomske nestabilnosti u zemlji.

Objavljivanje bankrota neće automatski dovesti do isključenja zemlje iz eurozone, ipak, prema mišljenju lista, premijeru Grčke Aleksisu Ciprasu biće teže da zadrži državu unutar ekonomskog saveza.

Check Also

Održana konferencija “Pojas i put – saradnja Kine i zemalja Centralne i istočne Evrope”

Konferencija ,,Pojas i put – saradnja Kine i zemalja Centralne i istočne Evrope”, bila je …

Leave a Reply

Your email address will not be published.