Bler: Nisam bogataš, imam sreće

Dodajte komentar

Bivši premijer Velike Britanije Toni Bler izjavio je da nije bogataš, uprkos izvještajima da dnevno zarađuje više od devet godišnjih zarada prosječnog Britanca.

Toni Bler, koji je tokom svoje karijere tri puta laburiste doveo do izborne pobjede, u intervjuu za “Njuzvik“ tvrdi da je njegovo bogatstvo rezultat srećnih okolnosti, kao i da svu svoju imovinu ulaže u infrastrukturu koja ga okružuje.

“Njuzvik“ je intervju sa Blerom objavio samo jedan dan nakon što je bivši premijer održao konferenciju za novinare na kojoj je javno podržao laburistu Eda Milibanda i pozvao narod da glasa za njega. To je uradio jer smatra da će Kameron, u slučaju izborne pobjede, pokušati da organizuje referendum 2017. godine o izlasku Velike Britanije iz Evropske unije.

Bler je za Njuzvik rekao: “Da li sam bogatiji od većine ljudi? Da, imao sam sreće. Da li spadam u grupu superbogataša? Apsolutno ne, mada, na vama je da procijenite“.

Bivši britanski premijer je veoma oprezan kada je riječ o njegovom bogatstvu, za koje se procjenjuje da iznosi više od 100 miliona funti. U pojedinim izvještajima navodi se da bivši premijer za javne nastupe naplaćuje čak po 250.000 funti na dan, što je devet puta više nego prosječna godišnja zarada u Engleskoj.

Pored toga, mnogi političari su prije mesec dana ostali zatečeni kada je Toni Bler donirao laburistima 106.000 funti za predizbornu kampanju, podijelivši po hiljadu funti svakom od 106 kandidata. Tada su se u medijima i pojavile informacije o Blerovoj umiješanosti u kontroverzne i unosne poslove sa autoritativnim vladama, budući da su pojedini kandidati odbili da uzmu novac od njega. Među tim kandidatima našla se i laburistkinja Lesli Brenan, koja je taj novac nazvala „krvavim“.

Među sumnjivim poslovima spominje se i poslovanje konsultantske firme bivšeg premijera, “Tony Blair Associates“, koja je prošle godine prihodovala skoro sedam miliona funti samo od savjetovanja predsjednika Kazahstana Nursultana Nazarbajeva. Poznato je da je Vlada Kazahstana u nekoliko navrata bila optuživana da je kršila ljudska prava i upotrebljavala prekomernu silu, posebno prilikom protesta radnika na naftnim bušotinama decembra 2011. godine.

Pored toga, kompanija Tonija Blera takođe je bila povezivana i sa naftnim kompanijama iz Saudijske Arabije. Nedavno je u javnost procurio i ugovor u kom se navodi da je Bler posredovao u sklapanju posla između arapskih naftnih kompanija i kineskih zvaničnika.

Povrh svega toga, nedavno je objelodanjeno i da je Toni Bler kupio vilu u Bakingemširu u vrijednosti od osam miliona funti, kao i tri nekretnine u centru Londona, ukupne vrijednosti oko 6 miliona funti.

(B92)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *