Je li odzvonilo kralju bankomata?

Dodajte komentar

Jedan od vodećih evropskih proizvođača bankomata, njemački Wincor Nixdorf, u novom vlasniku pokušava pronaći spas za svoje poslovanje načeto usponom bezgotovinskog plaćanja.

Prema navodima Reutersa koji se poziva na dva upućena, ali neimenovana izvora, kompanija je zatražila od grupe investicionih banaka da predlože ideje koje će osigurati budućnost kompanije, poput kupovine manjeg konkurenta.

Međutim, nije isključena i prodaja Wincor Nixdorfa. Uz prodaju investicionim fondovima, u igri je i prodaja kompanije konkurentima iz branše, navodi Reuters. Međutim, izvori naglašavaju kako je sve još samo ideja te da bi Uprava Wincor Nixdorfa mogla i odustati od prodaje ako se pokaže da to neće donijeti benefite.

Iz kompanije su službeno odbili komentisati naptise. Tržišna kapitalizacija, odnosno berzanska vrijednost kompanije, iznosi 1,44 milijarde eura, a dionica je izgubila u posljednjih godinu dana 15 posto vrijednosti dok je istovremeno indeks Frankfurtske berze ojačao za trećinu. Posljednji dostupni financijski izvještaj za četvrti kvartal otkriva da je kompanija imala stagnirajuću prodaju od 640 miliona eura te 12 posto pada dobiti prije kamata, poreza i amortizacije na 37 miliona eura.

Wincor Nixdorfu velik problem predstavlja uspon internet plaćanja te niska investiciona izdvajanja banaka.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *