Zvanicno: Optužnica za HSBC zbog pranja novca

Dodajte komentar

Francusko tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv najveće britanske banke HSBC za saučesništvo u utaji poreza i pranju novca. Tužilađtvo je zatražilo kauciju od jedne milijarde eura.

“HSBC holding smatra da je odluka francuskog pravosuđa neosnovana i traženi novac neopravdan. Banka namjjerava da uloži žalbu na tu odluku”, saopštila je ta banka sa sjedištem u Londonu.

Odluka francuskog suda dolazi posle otkrivanja da je švajcarski ogranak HSBC-a pomagao bogatim klijentima, kao što su političari i industrijalci, da sakriju milone dolara kako bi izbjegli plaćanje poreza.

“Ono što zamjeramo sjedištu banke je nedostatak nadzora njenih podružnica posebno u Švajcarskoj”, naveli su francuski istražitelji koji sumnjaju da je HSBC koristio razne fondove i fiktivne kompanije kako bi njeni bogati klijenti izbjegli plaćanje poreza.

Poreski skandal je otkrio pariski list Mond, koji je sproveo istragu nazvanu Svisliks, na osnovu podataka banke HSBC sa sjedištem u Ženevi, koje je 2007. godine ukrao bivši bankarski službenik, francusko-italijanski programer Erve Falsijani.

Prema pariskom Mondu, od 9. novembra 2006. do 31. marta 2007. godine, oko 180,6 miliona eura bilo je u tranzitu u švajcarskoj banci HSBC u Ženevi. Taj novac je bio sakriven, između ostalog i u ofšor firmama u Panami i na Britanskim Djevičanskim ostrvima.

Procjenjuje se da više od pet milijardi eura od 9.000 klijenata nije prijavljeno francuskoj poreskoj upravi.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *