Finansijski skandal vijeka potresa Moldaviju, “izgubili” milijardu dolara

Dodajte komentar

U Moldaviji je “isparilo” 9,4 milijarde leja (milijardu dolara) a zbog finansijskog skandala koji može da destabilizuje zemlju, već nedeljama se traga za novcem.

Angažovani su tužioci, poslanici i američki istražitelji, koji pokušavaju da uđu u trag nestalom novcu.

Za “misteriozni nestanak” novca ili “krađu vijeka” saznalo se kada je Centralna banka Moldavije otkrila da su tri banke čije aktivnosti čine trećinu bankarskog sektora, odobrile kredite od 9,4 milijarde leja što čini 15 odsto bruto domaćeg proizvoda Moldavije.

Trebalo je da ti krediti budu vraćeni 27. marta što se nije desilo, a za sada se ne zna gdje je novac otišao. Transakcija je izvršena za nekoliko dana, uoči parlamentarnih izbora na kojima su pobijedile proevropske partije, porazivši prorusku opoziciju.

“Ne mogu da shvatim kako je moguće ukrasti toliku količinu novca u tako maloj zemlji”, rekao je predstavnik EU u Moldaviji Pirka Tapiola.

U slučaj su se uključili finansijska policija i moldavski poslanici, a “procurio” je izvještaj sa sjednice skupštinskog odbora zatvorene za javnost, prema kojem je dio novca prebačen u četiri ruske banke.

Šef opozicionih socijalista Igor Dodon rekao je da je novac na kraju prebačen na račune nekoliko “of šor” kompanija.

Da bi se izbjegao stečaj tri banke umiješane u nestanak novca, Centralna banka Moldavije ih je stavila pod nadzor.

“Ubijeđen sam da dug neće biti vraćen i da će biti pretvoren u javni dug”, rekao je agenciji Frans pres predsjednik Udruženja bankara Dumitru Ursu.

Zbog “krađe vijeka”, istragu je otvorilo državno tužilaštvo, po čijem nalogu su u pritvoru već dvije osobe čiji identitet nije objavljen.

Vrijednost moldavskog leja je između 1. novembra prošle godine i 18. februara opao za 42 osto, a Igor Dodon ocijenio je da bi finansijski skandal mogao da državu odvede u stečaj.

Izvor: Yahoo News

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *