“Kotrljanje” posla: Broj 1 razlog za neuspjeh i jedino rješenje

Dodajte komentar

Kako bi to slikovito rekao Robert Spadinger:“...svakog dana kotrljate poveći kamen od tačke A do tačke B. I, onda nazad – od tačke B do tačke A. I tako, kotrljate satima, danima, mjesecima, pa i godinama. Šta mislite? Gde će vas odvesti ovakav posao? Hoćete li stići bilo gdje?

Mnogima je poznata ovakva slika – svako jutro ustajete, zavrćete rukave, prionete na posao i cio dan ako treba i tako dan za danom. I, ništa se ne dešava. Imate osjećaj da stojite u mjestu. Niste zadovoljni. Ne idete naprijed. Nema nagrade i uspjeha koje mislite da zaslužujete. Izluđuje ovakvo cupkanje u mjestu, umara, troši i više nego cjelodnevni rad.

Gdje griješite? Kako to da ste se našli u tačku koji neprestano ’radi’? U krug. Kako drugačije.

Robert Spadinger je uspio da ponudi rešenje i sasvim jasno objasni zašto se ljudi vrte u svom poslovnom krugu. Ovako to Spadinger vidi:

Fokusirate se na drugostepene zadatke koji nisu pretjerano važni i ma koliko sati u njih ulagali, nema značajnih rezultata. Znam da je teško fokusirati se na zadatke koji su krucijalni i važni i vi ćete zato od dva izbora uvijek uzeti onaj lakši. Ti lakši su nekako i zabavniji i prevare vas na kraju dana – zadovoljni odete u krevet jer ste uvjereni da ste svojski dobar posao uradili. Ali, niste. A to je, nažalost, siguran recept za neuspjeh.
Budite sigurni da NIKADA u životu nećete SVE završiti. To je sasvim normalno. Tako da, umjesto da vam u prvom planu budu manje važni i laki zadaci, neka vam postane NAVIKA da se bavite krucijalnim stvarima, zadacima koji su od velike važnosti za vaš napredak. One lakše ostavite za kraj…“

Ali, kako da prvo završavate zadatke od najveće važnosti i da vam to postane NAVIKA, zabavna i laka?

– Prvo, morate znati koji su to vaši krucijalni zadaci. Ako ne znate, to su sigurni oni koje najmanje volite i koji vas tjeraju da izađete iz zone sigurnosti i komfora. To su oni kojih se po malo i plašite.

– Dalje, napravite listu pošto ih identifikujete.

– Obećajte sebi uveče pred spavanje da ćete se, čim ustanete, latiti najvažnijeg zadatka sa vaše liste bez obzira koliko vam to bilo teško i neizvodljivo. Prvo najvažniji zadatak, a zatim telefonski razgovori, prepiska.

– Vizuelizacija je važna. Zamišljajte sebe kao nekog ko je izveo taj najvažniji posao do kraja, radujte se i budite ponosni na sebe. Ovako ste uradili pola posla.

– Ne razmišljajte mnogo. Prionite na posao!

Ne opterećujte se da sve mora biti savršeno.

Teško je početi. Mnogima je odugovlačenje srednje ime i to je sasvim normalno. Ali, postoji mali trik – prije nego što prionete na važan posao, recite sebi da ćete na njemu raditi 10-15 minuta. Toliko ćete dati sve od sebe. Vidjećete kako će vam posao ponijeti, bićete zadovoljni jer ste nešto pokrenuli i radićete i duže od 15 minuta.

Uživajte u svojim dostignućima. Budite ponosni na sebe i budite toga svjesni. Samo tako ćete dobiti dodatno gorivo za dalje.

Da bilo koja akcija postane navika, potrebne su 3-4 nedjelje. Ako se svakog dana posvetite svojim najvažnijim zadacima, pa makar to bilo i onih 10-15 minuta, za mjesec dana stvorićete naviku koja jedina pravi razliku između karijere koja se vrti u tačku i one druge zbog koje ćete izuzetno biti zadovoljni sobom. I, sebe nazvati uspješnim.

Izvor: BIZLife

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *