Zbog ovog crteža Apple Watch se ne smije prodavati u Švajcarskoj

Dodajte komentar

Prodaja Apple Watcha zabranjena je u Švajcarskoj. Barem za sada i barem pod tim imenom, objavio je švajcarski RTS. Kompaniji je u švajcarskom pravnom prostoru zabranjeno korištenje imena “Apple” u klasi proizvoda, koja uključuje satove.

Federalni institut za intelektualno vlasništvo iz Berna u četvrtak je pokazao zahtjev kompanije Leonard Timepieces od 5. decembra 1985. kojim je ona na 30 godina zaštitila naziv “apple” u klasi 14. Riječ je o proizvodima i uslugama koji uključuju “plemenite metale, njihove legure te robe izrađene od njih ili njima obložene, koje nisu uključene u klase nakita, bižuterije, dragog kamenja i svih vrsta satova.”.

Riječ “apple” u švajcarskom pravnom prostoru tako je postala vlasništvo singapurskog magnata Williamu Leonga, trenutnom vlasniku kompanije Leonard Timepieces. Licenca ističe 5. decembra ove godine.

Nisu je naveli u prvom krugu lansiranja proizvoda

Apple Švajcarsku nije naveo u prvom krugu zemalja u kojima će lansirati svoj pametni sat, ali očigledno je da su mu promijenili logo. Na satu piše samo “Watch” dok Apple predstavlja jabuka.

Švajcarska je uvijek bila među prvim zemljama u kojima je kompanija lansirala nove proizvode, 2010. je, na primjer, među prvima dobila iPad. Sa satovima je Apple, zbog patenata i zbog moćne švajcarske industrije, očigledno na osjetljivijem terenu.

Apple Watch će od 24. aprila biti dostupan u SAD-u, Velikoj Britaniji, Australiji, Kanadi, Kini, Francuskoj, Njemačkoj, Hong Kongu i Japanu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *