U Americi gorivo jeftinije od vode

Dodajte komentar

Vozači u SAD će narednog ljeta imati najniže cijene benzina u posljednjih šest godina, najavilo je Ministarstvo energetike. Očekuje se da će prosječna cijena u zemlji pasti za 32 odsto u odnosu na 2014. godinu, u prosjeku na 2,4 dolara po galonu, sa 3,36, što će biti najniži sezonski prosjek od 2009. godine, prenosi Detroit Free press.

Glavni analitičar nafte Tom Kloza smatra da će fluktuacije cijena biti neujednačene, ali da bi mogle pasti čak ispod dva dolara, a glavna potražnja za benzinom očekuje se u julu i avgustu.

Niže cene su rezultat toga što svjetske zalihe nafte rastu brže od potražnje, jer je povećana proizvodnja i u Sjevernoj Americi i u drugim dijelovima svijeta.

Ministarstvo je upozorilo i da bi postojeće prognoze mogle značajno da budu promijenjene ako se ukunu sankcije Iranu, jer ta zemlja raspolaže sa 30 miliona barela nafte u skladištima.

Očekuje se da će cijena brenta, koju koriste mnoge američke rafinerije, a koja je najvažniji pokazatelj cijena benzina, ove godine pasti 40 odsto.

Takođe se očekuje da će američki vozači trošiti više benzina za 1,6 odsto, tokom ljeta. Ali rashodi u domaćinstvu koji odlaze na benzin biće na najnižem nivou od 2004. godine, tako da će iznositi oko 700 dolara manje.

Prosječna cijena benzina u SAD u utorak je iznosila 2,38 dolara po galonu, što je za 33 odsto manje u poređenju sa prošlom godinom.

U proteklih šest mjeseci, Amerikanci su čuvali ušteđevinu za jeftini benzin, umjesto da potroše svoju zaradu. Visina lične ušteđevine porasla je sa 4,4 odsto u novembru na 5,8 odsto u februaru.

Ekonomski rast je organičen zbog izbora potrošača da štede, jer potrošnja utiče na 70 odsto privrednih aktivnosti.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *