Ovo su najpoznatije internet prevare na kojima su zarađene milijarde

Dodajte komentar

Iako najčešće ppogledamo i obrišemo ih, stotine reklamnih poruka, ponuda i obavještenja koje nam zatrpavaju mailove nisu samo obična gnjavaža. Većina su zamke za finansijsku prevaru, iznudu a ponekad i otvorenu pljačku.

Od molbi propalih nigerijskih prinčeva do Facebookovih ponuda za rad kod kuće, donosimo listu najpoznatijih i najčešćih prevara u vašem inboxu i savjete kako prevariti prevarante.

Nigerijska shema ili 419

Potpuno je nevjerovatno da je ovako prozirna prevara ikada zaživjela. Pravo internet čudo, takozvana nigerijska shema ili “419” opstala je godinama i još je jedna od najuspješnijh i najpoznatijih.  Ime je dobila po članku nigerijskog kaznenog zakona koji prevaru definiše kao kazneno djelo. Samo u 2013. prevarantima je donijela 12,7 milijardi dolara. Na mail vam stigne  pismo “člana bogate nigerijske porodice” (koriste i druge zapadnoafričke države) kojem je umro neko važan i zbog sigurnosnih razloga želi izvući novac iz zemlje. Privremeno bi ga stavio na vaš račun i to je spreman velikodušno platiti, samo biste mu odmah unaprijed trebali uplatiti beznačajan iznos za provizije. Ova nevjerovatno providna shema prevarantima je samo u 2013. donijela 12,7 milijardi dolara.

Šta uraditi: Ignorisati i nikad nikome u mailu ne davati lične podatke ako niste sigurni s kim komunicirate.

Odobreno vam je!

Pošalju vam mail u kojem tvrde da ste kreditno sposobni za bankovnu pozajmicu ili dobar limit na kreditnoj kartici, samo kod potpisivanja dokumenata za karticu morate uplatiti mali iznos za troškove. Iako se čini jednako providna kao nigerijska, ova je shema začuđujuće uspješna, posebno među ljudima koji su u finansijskim problemima.

Šta uraditi: Kartičarske kuće zaista naplaćuju godišnju članarinu za kreditne kartice ali nikad na ovaj način. Akreditirane banke ne provjeravaju vašu kreditnu sposobnost prije nego zatražite kredit.

Phishing

Dobijete mail od kompanije koja vam je poznata, recimo svoje banke ili trgovačkog lanca u kojem često kupujete. Poruka vas vodi na stranicu gdje se traži da date e-mail i šifru za logovanje na mail, a onda to šalje prevarantima. Phishing sheme su vjerovatno najčešći oblik prevare na internetu. Sumnja se da je velika hakerska provala u američki trgovački lanac Target u kojoj su pokradeni milioni podataka o adresama i kreditnim karticama kupaca, počela upravo kao phishing shema.

Šta uraditi: Nikad ne kliknuti na linkove u sumnjivim mailovima jer biste kompjuter mogli izložiti virusima i zloćudnom softveru. Iako se čini da je kompanija koja šalje mail poznata i pouzdana, to je varka, legitimne kompanije nikad ne rade tako. Ključne lične podatke na njihove stranice možete upisivati samo ako s njima već imate neku vrstu konvencionalnog ugovora uz niz provjera.

Humanitarna pomoć

Kad god se dogodi velika elementarna nepogoda, u mail vam stižu molbe za donacije u fondove za pomoć žrtvama. Misleći da donirate novac, mogli biste predati broj kartice i druge podatke za plaćanje kriminalcima.

Šta uraditi: Donirajte, ali samo preko provjerenih institucija. charitynavigator.org (www.charitynavigator.org) je dobro mjesto za provjeru humanitarnih organizacija

Putovanja

Društvene mreže prevarantima su otvorile neslućene mogućnosti, jer sada mogu privlačiti žrtve dobrim fotografijama na Pinterestu, Twitteru, Instagramu, Facebooku i prevariti čak i iskusne putnike. Kad kliknete na divnu sliku resorta ili plaže koja reklamira besplatna putovanja ili avionske karte, zamoliće vas da ispunite anketu s puno ličnih podataka ili da upisivanjem maila i šifre otvorite kompjuter zloćudnom softveru.

Šta uraditi: Sve velike aviokompanije i operateri u turizmu imaju stranice na društvenim medijima, ali treba uvijek provjeriti jesu li povezane s njihovim (pravim) web stranicama. Ne vjerujte linkovima na Twitteru i sličnim trikovima koji koriste vašu dekoncentriranost.

Pomoć dužnicima

Ljudi koji su se našli u noćnoj mori prezaduženosti lako padaju na mailove u kojima prevaranti tvrde da i mogu pomoći da smanje konsoliduju dug ili da ga se riješe. Sve što se traži je uplata malog avansa za operativne troškove.

Šta uraditi: Kao i u slučaju mailova u kojima se nude kreditne kartice, ne davati nikakve podatke o finansijama, posebno ako ste u finansijskim problemima.

Lutrija

Čestitamo! Dobili ste na lutriji! Osim što niste. Lažni mailovi stižu iznenada iz izmišljenih međunarodnih kompanija za igre na sreću i tvrde da morate poslati samo mali iznos za troškove obrade ili konaktirati nekoga ko će vam organizovati isplatu.

Šta uraditi: Ne treba objašnjavati da sigurno niste dobili na igrama na sreću ako ih niste igrali. Kad dobijete na lutriji, vi se javljate njima, ne traže oni vas.

Lažna uprava

Prodavali ste nešto na internetu i javljaju vam da je osoba koja je izlicitirala najbolju cijenu uplatila više nego što je trebala. Pošalju ček na kojem se vidi iznos i molbe da vratite razliku. ali ček je lažan i nakon što pošaljete novac, moraćete pokriti i iznos na čeku.

Šta uraditi: Nikad ne prihvatajte iznose veće od cijene po kojoj prodajete na internetu i birate sigurne načine online plaćanja.

S Facebookom radite od kuće

Velika je vjerovatnoća da ste u posljednje vrijeme na mail dobili ponudu u kojoj se tvrdi da je Facebook lansirao novi program preko kojega korisnici mogu zarađivati od kuće. Riječ je, svakako, o lažnoj poruci. Link vas vodi na lažnu Facebook stranicu na kojoj prevaranti traže uplatu 4 dolara za “Facebook Millionaire” početni komplet a sitnim slovima na disrektnom mjestu piše da će vam kreditnu karticu teretiti sa 94 dolara mjesečno za dalji pristup programu.

Šta uraditi: Kao i u već pomenutim slučajevima, suzdržite se od otvaranja linka, ne dajte brojeve kartica i, ako vam se da, prijavite prevaru Facebooku.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *