Osnivaču banke “Gora” ostalo još mjesec dana da ispuni zahtjeve CBCG

Dodajte komentar

Osnivačima banke “Gora” ostao je još mjesec da ispune zahtjeve Centralne banke Crne Gore. Ukoliko to ne učine, neće dobiti licencu, saznaje Pobjeda.
Iza banke, koja bi trebalo da se zove “Gora” stoji Endrju Obolenski, nekadašnji član uprave i glavni izvršni direktor Prve banke. On je državljanin Ujedinjenog Kraljevstva, a poslove vodi iz Švajcarske.

Prema informacijama Pobjede, logistiku za osnivanje ove banke pružio je takođe nekadašnji direktor Prve banke Milan Perović.

Plan
Plan Obolenskog i biznismena koje okupljaje da preuzmu napuštene građevinske projekte u Crnoj Gori i da ih završe, što uključuje i otplatu duga bivšeg investitora bankama. Takvih objekata ima najviše u budvanskoj opštini, posebno u Budvi i Petrovcu, ali i u Podgorici. Uglavnom je riječ o atraktivnim lokacijama investitora koje je uništila globalna kriza. Zahtjev za licencu banka “Gora” je dostavila prije pet mjeseci.

Licence za nove banke
Ukrajinac Volodimir Kostelman, vlasnik trgovačkog lanca Fozi. Zapad banka je dobila licencu krajem januara ove godine, a za glavnog izvršnog direktora je imenovan Mladen Rabrenović. Savjet CBCG je u ponedjeljak dao dozvolu turskoj Zirat banci da počne sa poslovanjem u Crnoj Gori. Prema zakonu, provjera osnivača banke i osoba povezanih sa osnivačem traje maksimalno šest mjeseci. Nakon toga, ostaje rok od dva mjeseca za upis u Privredni sud i isto toliki rok za početak rada. Rok može biti i kraći ako se ubrzaju pomenute procedure.

U Crnoj Gori trenutno posluje 13 banaka.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *