Šta možemo naučiti iz tračeva u kancelariji?

Kancelarijski je trač često noćna mora svakog menadžera. Međutim, nije sve tako crno kad je trač u pitanju. Ponekad se iz njega rađaju i najbolje ideje. Različite ličnosti ljudi koji rade zajedno doprinose i različitom uticaju i koristi kancelarijskog trača.

Mashable donosi nekoliko savjeta za upravljanje različitim kancelarijskim tračevima.
1. Ekstrovertni vole da pričaju, pa ih treba navesti da pričaju pozitivno

Grupne rasprave i razgovori gorivo su za ekstroverte, koji odatle crpe energiju za nove radne pobjede. Ono što u ovoj kategoriji može biti problematično su negativni tračevi.

Ono što se može napraviti jeste razgovarati s ekstrovertima u kancelariji i provjeriti na koji način interakcija s kolegama povećava produktivnost i stvara bolje međuljudske odnose. Koristite razne sastanke za širenje pozitivnih priča o svojim ljudima, ohrabrujući ostale da rade isto. Svako malo se sastanite sa svojim ekstrovertiranim radnicima i s njima podijelite pokoju pozitivnu priču u nadi da će je oni proširiti kancelarijom.

2. Ćutljivci su usmjereni na uspjeh

Ćutljivim su saradnicima vaše kancelarije karijera i uspjeh na prvom mjestu. Opasnost s ovakvim ljudima leži u tome što oni najčešće tračare s lošom namjerom diskvalifikacije konkurencije na taj način.

Ono što vi kao vođa možete napraviti je da razgovarate sa svojim zaposlenima i objasnite im šta to znači biti dio tima te kako svaki kamenčić u mozaiku ima svoju ulogu da bi slika bila potpuna.

3. Osjetljivi žele biti dio grupe, treba im pustiti da to i postanu

Osjetljivima je najbitnije da se zna njihov doprinos nečemu ostvarenom. Žele da budu dio nečega većeg, važnijeg. Tako se najčešće događa da oni tračare, kako bi bili dio tima.

I ovdje je razgovor glavno rješenje. Razgovorom otkrijte što je kod svih vaših radnika problem u funkcionisanju na poslu te zajedničkim dogovaranjem otkrijte najbolje rješenje.

Negativan kancelarijski trač šteti i moralu na poslu, ali može pojedine radnike da pretvori u outsidere, a to nijedan poslodavac ne želi.

Check Also

Bivši vlasnik Kombinata aluminijuma izgubio još jedan spor

Vrhovni sud odbio je zahtjev En plus grupe za reviziju sudskog postupka u kojem je …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *