Stiže baterija koja se puni za minut?

Dodajte komentar

Na Univerzitetu Stanford rade na razvoju nove baterije, koja ne samo što bi mogla biti napunjena za manje od 60 sekudni, već je i sigurnija od sadašnjih litijum-jonskih baterija.

Njom bi jednog dana mogli superbrzo puniti pametne telefone i druge uređaje. Zanimljivo, veliki korak naprijed u istraživanju došao je slučajno.

Nova baterija je aluminijum-jonska, što znači da bi mogla biti značajno jeftinija od litijum-jonske. Trebale bi biti izdržljivije, a i manji su izgledi da će se zapaliti ili eksplodirati ukoliko ih oštetite.

Aluminijum-jonske baterije nisu novost, no dosad je problem bio kako pronaći prave materijale za anodu i katodu, koji će održati performanse na zadovoljavajućem nivou. Slučajno je otkriveno kako ulogu katode može preuzeti grafit. Rezultat je baterija koja može izdržati 7.500 ciklusa punjenja, a da pritom zadrži iste performanse. Za sto ciklusa više od drugih aluminijum-jonskih baterija i za tisuću više od sadašnjih litijum-jonskih baterija.

Uz to je i fleksibilna, pa bi mogla biti pogodna za ugrađivanje u proizvode u rasponu od pametnih satova do automobila.

Problem koji je potrebno riješiti je to što daje tek dva volta, manje od 3,6 volta koliko daju litijum-jonske baterije, a i energetska gustoća im je niža.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *