Milioner koji živi od džeparca

Dodajte komentar

Multimilioner Steve Smith, osnivač lanca prodavnicda Poundland, otkrio je britanskom Telegraphu da je svojim roditeljima poklonio 25 miliona funti (od 50 miliona koliko je 2000. dobio) kad je prodao firmu i da sad živi od džeparca koji mu daje njegova supruga.

Smith (52) živi u vili od 6,5 miliona dolara u britanskom Šropšajeru sa svojom suprugom i troje djece, ali dnevno dobija 10 do 20 funti od svoje bolje polovine. Za Telegraph je kazao: “Supruga mi na dnevnoj bazi daje džeparac. Problem sa mnom je u tome da ću, ako imam bilo što novca uz sebe, to sigurno potrošiti pa mi ona daje 10 do 20 funti na dan”.

Svoju prvu prodavnicu u lancu Poundland Smith je otvorio kad je imao samo 18 godina. Deset godina kasnije posao je bio vrijedan 50 miliona funti i uključivao je stotine prodavnica širom Velike Britanije.

Kad je lanac prodao, roditeljima je dao pola novca jer je od oca pozajmio 50.000 funti da bi biznis započeo.

Kad sam imao 18 godina, vidio sam praznu prodavnicu i odlučio da sklopim ugovor. Do kraja prve godine okrenuli smo preko milion funti i zaradili više od 6000 od prodaje svega, od vreća za smeće do konjića za ljuljanje. Do trenutka u kojem sam prodao firmu, zapošljavali smo 5500 ljudi, imali preko milion kupaca svake nedelje i godišnji profit od otprilike 4,3 miliona funti. Prvo što sam uradio bilo je da sam ocu dao pola novca. On mi je pozajmio 50.000 funti da pokrenem biznis pa mislim da je bilo fer vratiti mu. Da nije bilo njega i njegovog znanja i iskustva, sve ovo nikad se ne bi dogodilo“, kazao je.

Novac vam pruža puno različitih mogućnosti, ali važno je ne zaboraviti odakle dolazite“, zaključio je Smith za Telegraph.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *