Kinezi traže još radnika

Dodajte komentar

Glavni projekat za gradnju prve dionice auto-puta Bar Boljare od Smokovca do Mateševa još nije završen, ali i pored toga kineska kompanija China Road And Bridge Corporation (CRBC) ne gubi vrijeme.

Manji pripremni radovi, koji obuhvataju raščišćavanje i proširenje terena, kao i pripremu za postavljanje prvog kampa uveliko traju, a kako Dnevne novine saznaju iz više izvora, uskoro se očekuje i dolazak nove mehanizacije i intenzivniji radovi.

Ovoj informaciji ide u prilog i izjava pomoćnice ministra saobraćaja Angeline Živković koja je zvanično saopštila da će pripremni radovi na cjelokupnoj dionici početi krajem ovoga mjeseca.

Mašine stižu iz Srbije

Pored domaćih podizvođača čija će mehanizacija biti ponuđena firmi CRBC zaduženoj za gradnju prve dionice auto-puta, dio mašina će, kako saznajemo iz Srbije, biti prebačen u našu državu.

Kineska kompanija je nedavno završila sa gradnjom mosta Zemun-Borča u Beogradu, koji je građen od 2011. godine, te bi svu raspoloživu mehanizaciju vrlo brzo mogla da transportuje do Crne Gore, kako bi počeli pripremne radove.

Kako sada stvari stoje, pripremni radovi bi trajali nekoliko mjeseci jer bi krajem ljeta mogli već da krenu počnu

radovi koji podrazumijevaju gradnju osam tunela dužine preko 17 kilometara, zatim 13 mostova dužine oko tri kilometra, pet vijaduktova i četiri petlje i to na Smokovcu, Pelevom brijegu, Veruši i Mateševu.

Glavni radovi mogu početi tek nakon izrade glavnog proj ekta koji kompanija CRBC mora dostaviti Ministarstvu saobraćaja, čiji ga inženjeri mogu odobriti ili vratiti na doradu.

Uskoro poznati podizvodjači

Za sada jedino je poznato da je za gradnju kampova za kineske radnike u zaseoku Moračica angažovana naša kompanija Montenegero beton. Ova kompanija na 8.000 kvadratnih metara gradiće 18 objekata u kojima će biti smješteni radnici CRBC-a. Imena ostalih podizvođača, koji shodno ugovoru učestvuju sa minimum 30 odsto od ukupne vrijednosti investicije, biće uskoro objelodanjeni. Prema procjenama, očekuj e se da će na terenu u jeku izgradnje biti angažovano do 4.000 radnika, a u ovaj broj je uključena i domaća radna snaga.

Informaciji da se uskoro očekuju intenzivniji radovi ide i podatak da je kineska kompanija CRBC već dva puta raspisivala oglase kojima traži razne profile radnika. Oglasom su se najviše tražili inženjeri za bezbjednost, zaštite životne sredine i za proračun, kao i dva građevinska inženjera. Takođe, CRBC-ju je potreban inženjer za nabavku, u okviru čega se traži po jedan izvršilac za materij al i me hanizaciju, zatim građevinski tehničar, inženjer i tehničar za ispitivanj a, kao i čuvari na gradilištu i skladištima, te pravni zastupnici i prevodioci.

Kako DN nezvanično saznaju, uskoro se očekuje i treći oglas kineske kompanije, a kao i u prethodnim najviše će se tražiti inženjeri i građevinski radnici.

Prva rata uplaćena

Crnogorska vlada uplatila je nedavno kompaniji CRBC prvu ratu avansa od oko 81 milion eura, za prioritetnu dionicu auto-puta Bar Boljare, saopšteno je iz Ministarstva saobraćaja i pomorstva Crne Gore.

Kapitalnim budžetom za ovu godinu za auto-put Bar Boljare predviđeno je 206 miliona eura. Ova projekcija je pravljena polazeći od činjenice da investitor (Vlada Crne Gore) mora da isplati 161,15 miliona eura za dvije ugovorom definisane rate avansa.

Država obezbjeđuje 15 odsto

Kapitalni infrastrukturni projekt vrijedan je 809,6 miliona eura, od čega je kredit Exim banke oko 687 miliona eura. Kredit je odobren na dvadeset godina, uz grejs period od šest godina i godišnju kamatnu stopu od dva posto.

Od ukupne cijene, za projektovanje i izgradnju prioritetne dionice auto-puta Smokovac Uvač Mateševo, 85 posto biće osigurano iz kredita Exim banke, a preostalih 15 posto obezbjeđuje država. Prioritetna dionica duga je 41 kilometar. Cijena je 19,7 miliona eura po kilometru i definišu je objekti na trasi.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *